Microsoft maakt de html5-koppeling van het eigen alternatief voor Adobe Flash bekend bij de onthulling van Silverlight versie 5. Die nieuwe versie van Microsofts multimediaplatform moet de grenzen vervagen tussen Windows-pc's en het web. Silverlight krijgt daarvoor de mogelijkheid om html5-content in zich op te nemen en te draaien.

Windows-eigen

Silverlight 5 doet dat met een klasse voor 'trusted applications' die het draaien van html-apps toestaat. Die krijgen dan via Silverlight ook toegang tot lokale bronnen, zoals lokaal geïnstalleerde applicaties en mappen zoals Mijn Documenten op de pc. De Britse ict-nieuwssite The Register spreekt van "geautoriseerde html-apps". Het is nog niet bekend hoe html-apps de voor Silverlight benodigde autorisatie kunnen krijgen.

Het aanroepen van lokale bronnen gebeurt via de Windows-eigen COM-componenten wat Silverlight kan sinds versie 4. Daarmee wordt Silverlight meer een Windows-gebonden technologie, stelt The Register, die voorspelt dat de Mac-uitvoering van Silverlight dus functies zal missen. Microsoft zegt dat zowel een bèta van Silverlight 5 als de definitieve release komend jaar uitkomt.

Toch niet dood

De Silverlight-ontwikkelaars van Microsoft, onder aanvoering van vice-president Scott Guthrie, lijken hiermee af te wijken van de overkoepelende bedrijfsstrategie. Of terug te komen op de eerder geuitte strategie. President Bob Muglia, van de divisie voor servers en tools, heeft namelijk vorige maand aangegeven dat Silverlight in de huidige vorm passé is.

Microsoft heeft die technologie oorspronkelijk neergezet als platform dat de desktop, de smartphone en het web bestrijkt. Dat betreft dan respectievelijk Windows, Windows Phone 7 (en Nokia's Symbian) maar ook webbrowsers met de Silverlight-plugin. Laatstgenoemde omvat naast Microsofts Internet Explorer ook Mozilla's Firefox, Apple's Safari en zelfs Google's Chrome (met enig werk).

Html5 heeft de toekomst

Html5 is de gedoodverfde standaard, was de boodschap begin november. Ook geuit door ceo Steve Ballmer, die de voordelen van html5 aanprees op de ontwikkelaarsbijeenkomst PDC2010. Topman Muglia heeft dat later nog afgezwakt, maar "de strategie voor Silverlight is verschoven", herhaalde hij wel.

Begin september is Silverlight juist nog aangeprezen als superieur aan html5. Die boodschap van drie maanden geleden is nu weer de lijn. Marcel Timmer, directeur Developer & Platform Evangelism bij Microsoft Nederland, ontkent tegenover Webwereld dat Silverlight beperkt wordt tot alleen het eigen smartphonebesturingssysteem van Microsoft.

"Naast Silverlight op Windows Phone 7 blijven we investeren in Silverlight op het Web, de desktop en media devices zoals settop-boxes, Xbox en connected TV’s." Hij verwijst verder naar de aankondiging van de roadmap voor Silverlight 5.

'Nog niet rijp'

"Silverlight is inmiddels de vierde release terwijl html5 nog altijd in ontwikkeling is", legt Timmer uit. "Wij blijven bezig Silverlight verder te ontwikkelen en verrijken. Het is onduidelijk wanneer html5 zodanig stabiel is en klaar is voor een brede uitrol."

"In de tussentijd zal Silverlight verder evolueren en is Silverlight nu beschikbaar voor gebruik in populaire browsers en besturingssystemen", prijst hij Microsofts platform aan. "We denken zeker dat html5 een belangrijke ontwikkeling is, maar er zijn ook veel scenario’s waar html5 niet toereikend is en Silverlight een betere optie is."

Migratietools

Adobe hanteert eenzelfde boodschap voor zijn Flash; html5 is nog niet rijp. De softwareproducent heeft die technologie al wel toegevoegd aan zijn design-pakket Illustrator. Verder werkt een ontwikkelaar in dienst bij Adobe aan een conversietool die Flash-code automatisch en snel omzet naar html5-content. Het is niet bekend of en wanneer die tool uitkomt.

Microsoft lijkt niet van plan dergelijke concessies te doen. "Zoals aangegeven ontwikkelt Silverlight zich nog steeds en zijn er meerdere scenarios waarin Silverlight wordt gebruikt. Het lijkt ons op dit moment niet relevant om te praten over migratietools", antwoordt Timmer op vragen van Webwereld.