Microsoft moet de Europese Commissie (EC) een boete van 561 miljoen euro betalen voor het niet naleven van een bindende belofte om vijf jaar een browserkeuzescherm te tonen bij installatie van Windows. Dat maakte eurocommissaris Almunia zojuist bekend.

Zware overtreding van EU-wet

In juli vorig jaar kwam de Europese Commissie er na een tip achter dat Microsoft al anderhalf jaar, sinds de uitrol van Windows 7 SP1 in februari 2011, geen browserkeuzescherm meer toonde aan nieuwe gebruikers. Volgens Redmond was er sprake van een technische fout, al had het concern in december 2011 nog aan Brussel gerapporteerd dat het voldeed. De EC startte met spoed een onderzoek en klaagde Microsoft in oktober formeel aan.

Nu blijkt dat in die periode 15,3 miljoen gebruikers het keuzescherm niet hebben gekregen. Een zware overtreding van de EU-wetten, vindt Eurocommissaris Almunia, “of die nu opzettelijk is of niet". De boete is zelfs nog verlaagd omdat Microsoft na ontdekking van de overtreding heeft meegewerkt met Brussel.

Afschrikwekkende werking

De gigantische boete moet ook een duidelijk voorbeeld stellen. Het is namelijk de eerste keer dat de EC een overtreding van een belofte straft. Microsoft stelde namelijk in 2009 zelf voor om vijf jaar lang alle Europese Windows-gebruikers die default IE hebben (of een nieuwe Windows-licentie of pc kopen) een scherm te tonen met logo's en links naar andere browsers. Die belofte werd door de EC tot bindend verklaard.

Op de vraag hoe het kan dat de controlerende instantie er 14 maanden niet achterkwam dat het keuzescherm niet werd getoond, antwoordde Almunia dat Microsoft zelf de 'monitoring trustee' was. Dat was naïef, erkende de eurocommissaris. "Dat zal in de toekomst ook waarschijnlijk niet meer gebeuren", concludeerde de eurocommissaris.

Oneerlijke bundeling IE in Windows

De zaak speelt sinds eind 2007. Na klachten van concurrerende browsers en andere rivalen startte de EC toen een antitrustonderzoek. Microsoft pleegde machtsmisbruik door zijn browser Internet Explorer (IE) te bundelen met het dominante Windows, zo luidde de klacht.

Alles bij elkaar opgeteld heeft de EC door de jaren heen meer dan 2 miljard euro boetes uitgedeeld aan Microsoft.