Eurocommissaris Almunia van mededinging zal Microsoft nog deze maand een boete opleggen voor het schenden van de belofte om alle nieuwe Windows-gebruikers in Europa een keuzescherm met alternatieve browsers te tonen. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen.

Keuzescherm anderhalf weggelaten

De boete kan substantieel zijn, temeer omdat het niet de eerste keer is dat Microsoft de Europese antitrustregels heeft overtreden. Almunia kan bedrijven beboeten tot maximaal 10 procent van hun jaaromzet, dat is in het geval van Microsoft 5,5 miljard euro.

In juli vorig jaar kwam de Europese Commissie er na een tip achter dat Microsoft al anderhalf jaar, sinds de uitrol van Windows 7 SP1 in februari 2011, geen browserkeuzescherm meer toonde aan nieuwe gebruikers. Volgens Redmond was er sprake van een technische fout, al had het concern in december 2011 nog aan Brussel gerapporteerd dat het voldeed.

De EC startte met spoed een onderzoek en klaagde Microsoft in oktober formeel aan. Het definitieve oordeel met dus een mogelijke miljardenboete volgt nog voor het Paasreces, melden bronnen in Brussel.

Oneerlijke bundeling IE in Windows

De zaak speelt sinds eind 2007. Na klachten van concurrerende browsers en andere rivalen startte de EC toen een antitrustonderzoek. Microsoft pleegde machtsmisbruik door zijn browser Internet Explorer (IE) te bundelen met het dominante Windows, zo luidde de klacht.

Microsoft wachtte een oordeel niet af en beloofde zelf in 2009 om vijf jaar lang alle Europese Windows-gebruikers die default IE hebben (of een nieuwe Windows-licentie of pc kopen) een scherm te tonen met logo's en links naar andere browsers. Over het keuzescherm zelf werd ook nog lang gesoebat.

Het scherm werd getoond vanaf maart 2010, maar is dus blijkbaar na minder dan één jaar al door Microsoft achterwege gelaten in Windows 7 bij de uitrol van SP1. Een ongelukkige fout, stelt Microsoft, die aanbood om als compensatie het keuzescherm 15 maanden langer te blijven tonen.

Recidiverende monopolist

Microsoft zit al meer dan tien jaar in het beklaagdenbankje in Brussel en is meermaals bestraft voor misbruik van zijn dominante marktmacht. Door de jaren heen zijn de boetes opgelopen tot 1,7 miljard euro.