Investeringsbank Goldman Sachs voorspelt een "uitdagend jaar" voor de softwarereus. Microsoft gaat komend jaar proberen zijn achterstand op het gebied van tablets en smartphones in te lopen, schrijft analist Sarah Friar van die zakenbank in een onderzoeksrapport. De bedreiging door de iPad en Android is groot.

'Geen tablet-weerwoord'

Friar voorspelt dat de groei van Microsoft afneemt van 12 procent naar 7 procent. "Een tablet-weerwoord is nog altijd niet in aantocht", meldt zij. Hoewel er nu wel berichten rondgaan over aankomende Windows-tablets.

"En onze vroege inschatting van Windows Phone 7 heeft nog niet onze voorspelling gewijzigd dat Microsofts marktaandeel in mobiele besturingssystemen onder de 10 procent blijft steken." Microsoft heeft tot op heden geen verkoopcijfers voor Windows Phone 7 bekendgemaakt.

Eventuele cijfers zouden voornamelijk betrekking hebben op de Verenigde Staten, omdat in veel andere landen het nieuwe smartphoneplatform nog niet of slechts in beperkte mate uit is. Zo komt de Nederlandse uitvoering van Phone 7 pas in 2011 uit. In juli werd er nog gesproken van april komend jaar, maar de website van Microsoft Nederland vermeldt "medio 2011". Er zijn op dit moment wel enkele Engelstalige toestellen hier verkrijgbaar.

Apple 'groter'

Begin oktober heeft Goldman Sachs al de status van Microsoft-aandelen naar beneden bijgesteld; van 'kopen' naar 'neutraal'. Analist Friar voorzag toen problemen door de opgerekte verversingscyclus voor pc's, en kannibalisatie van de notebook-verkoop door tablets "waar Windows nog geen rol speelt".

De Windows-producent is dit jaar al zijn positie als meest waardevolle ict-bedrijf op de beurs kwijtgeraakt. Apple heeft die plek in mei veroverd op zijn concurrent. Vervolgens dreigde in juli een volgende inhaalslag op omzetgebied van de iPhone-maker op Microsoft, maar dat werd op het nippertje afgewend.