<p/>

Het softwarebedrijf uit Redmond heeft overeenkomsten gesloten met het Japanse Mitsubishi Electronic en het Britse Sendo.

Sendo en Mitsubishi zijn niet eerste bedrijven waarmee Microsoft een overeenkomst heeft afgesloten. Vorig jaar maakte Microsoft al bekend dat het Zuid-Koreaanse Samsung 'Stinger-telefoons' zou gaan produceren. Stinger is de codenaam voor het besturingssysteem van Microsoft voor mobiele telefoons.

Microsoft komt met het nieuws net voor het begin van het GSM World Congress in Cannes. Het Britse Sendo zal op de beurs een prototype van de Z100 Smart Phone tonen uitgerust met Stinger presenteren.

Het derde bedrijf dat met Microsoft in zee gaat is Mitsubishi. "Onze ontwikkelaars gaan samen met Microsoft werken aan een telefoon die draait op Stinger", zegt Nicolas Kenedi, woordvoerder van Mitsubishi. Een prototype van deze telefoon zal te zien zijn op de CeBiT-beurs in maart van dit jaar in Hanover. De Mitsubishi telefoons worden verkocht onder de merknaam Trium

De multimedia mobiele telefoon wordt uitgerust met een groter dan gemiddeld TFT-kleurenbeeldscherm. De apparaten combineren de functies van een PDA (Personal Digital Assistant) met een mobiele telefoon. De telefoons zijn in staat muziek en video af te spelen.

<b>Licht</b><br/>

De telefoon die Sendo gaat ontwikkelen, weegt nog geen honderd gram. Het prototype is kleiner en lichter dan de GPRS-telefoons die nu op de markt verkrijgbaar zijn. Hij wordt verder uitgerust met een 65.000 kleuren TFT-scherm met een resolutie van 208 bij 240 pixels. Een USB, infrarood of seriële poort maakt het mogelijk de telefoon op andere apparatuur aan te sluiten.

Microsoft heeft hoge verwachtingen van de software en verwacht dat de eerste telefoons voor het GSM- en GPRS-netwerk eind dit jaar op de markt verschijnen. In de komende maanden gaan diverse netwerkoperators aan de slag om de nieuwe telefoons in de praktijk te testen.

Microsoft is niet het enige bedrijf dat zijn software graag in mobiele telefoons ingebouwd ziet. Symbian, dat stevig aan de weg timmert met zijn EPOC besturingssysteem, heeft de steun van enkele grote telecombedrijven als Ericsson, Kenwood, Motorola en Philips. Verder zet het Japanse NTT DoCoMo later dit jaar voet aan de grond in Europa wanneer de i-mode service ingevoerd wordt.

De multimediatelefoons gaan bij de lancering ongeveer 800 dollar kosten.