Het patent beschrijft het aanklikken van een knop op een apparaat dat onderdeel uitmaakt van de gebruikersinterface. Het betreffende octrooi werd op 27 april verstrekt, zo blijkt uit de gegevens van het Amerikaanse patentbureau.

Het octrooi behelst de mogelijkheid om verschillende programma's op te starten, afhankelijk van hoelang de gebruiker een knop ingedrukt houdt. "De standaardfunctie van een applicatie wordt opgestart als de gebruiker de knop kort indrukt.

Wordt de knop langer ingedrukt, dan wordt een alternatieve functie gelanceerd", zo valt te lezen in de beschrijving van het patent. "Weer een andere functie wordt opgestart op het moment dat de knop kort achter elkaar meerdere keren wordt ingedrukt, bijvoorbeeld de dubbelklik", zo gaat de beschrijving verder.

One click

Vooral dat laatste zorgt voor de nodige hilariteit en verontwaardiging op internet. "Dit is twee keer zo stom als het 'one click'-patent van Amazon", stelt een van de bezoekers van het discussieforum Slashdot.

Het 'one click'-patent van Amazon, waarmee mensen met één muisklik een product kunnen kopen, wordt door tegenstanders van softwarepatenten vaak aangehaald als voorbeeld van de doorgeschoten patentwetgeving in de Verenigde Staten. Bedrijven zouden daardoor op de meest triviale vindingen een octrooi kunnen aanvragen.

Het 'dubbelklik'-patent van Microsoft is 'ontwikkeld' door werknemers van de Pocket PC afdeling van Microsoft. In de patentbeschrijving wordt dan ook voornamelijk gerefereerd aan handhelds. Een woordvoerder van Microsoft kon niet zeggen of het octrooi ook van toepassing is op desktopsystemen. Het is eveneens onduidelijk hoe de softwaregigant het octrooi wil naleven.