Het Amerikaanse patentbureau kende patent 7.479.950 toe aan Microsoft. Hiermee komt het aandeel van het bedrijf uit Redmond op 10.000.

Belang verandert

Het laatst verworven patent geeft het recht om voorwerpen die geplaatst worden op een ‘Microsoft Surface computer’, automatisch te laten herkennen. Zo kunnen persoonlijke eigendommen -zoals sleutels- de toegang regelen tot bepaalde bestanden doordat de computer het voorwerp linkt aan data. Hierdoor moet er meer interactie komen tussen de virtuele en de echte wereld.

Hoofd patenten Bart Eppenauer van Microsoft ziet de laatste tijd het belang van patenten veranderen. Vroeger werden deze volgens hem met name gebruikt om de concurrentie een stap voor te zijn. Nu bundelen bedrijven vaak hun patenten en maken ze samen een product.

Verdubbeling

Sinds 2006 heeft Microsoft het aantal toegewezen patenten zien verdubbelen. Het grootste aandeel hierin was vorig jaar, toen het patentbureau 2.000 keer groen licht gaf. Ondanks dat dit ruim de helft minder is dan IBM, mag Microsoft zich toch patentkampioen noemen. Uit onderzoek van het Institute of Electrical and Electronics Engineers bleek namelijk dat de kwaliteit van de patenten bij Microsoft over het algemeen hoger ligt dan bij andere bedrijven.