De Europese Commissie klaagde in oktober Microsoft aan voor het weglaten van het browserkeuzescherm in Windows 7. De softwaregigant kreeg de gelegenheid om hier mondeling op te reageren, maar liet dat na en koos voor een schriftelijke reactie. Dat meldt Webwerelds zustersite Computerworld op basis van documenten bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

EC dreigt met miljarenboete

De EC dreigt met een boete van 5,5 miljard euro omdat Microsoft zich niet gehouden heeft aan de afspraken over het browserkeuzescherm. In een antitrustzaak in 2009 kwam Microsoft tot een schikking met de antitrusttak van de EC. Het bedrijf geeft sindsdien Windows-gebruikers een keuzescherm zodat gebruikers niet automatisch Internet Explorer gebruiken, maar ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Firefox of Chrome.

Sinds het eerste servicepack van Windows 7 is het browserkeuzescherm echter verdwenen. Volgens de softwaregigant is dat per ongeluk gebeurd, maar het is de vraag of de EC met die uitleg genoegen neemt. In de procedure die de EC is gestart, heeft Microsoft recht op een mondelinge toelichting bij de reactie op een bezwaarschrift van Eurocommissaris Joaquín Almunia, maar de softwaregigant slaat die stap dus over in de procedure (PDF).

Bal ligt bij de EC

Microsoft heeft op de klacht van de Europese Commissie op de statement of objections (SO) gereageerd binnen de gestelde termijn van een maand. Het wachten is nu op een tegenreactie van de EC en hierop volgt een oordeel of Microsoft de voorwaarden van de antitrustschikking heeft gebroken.

In de SEC-documenten staat niet vermeld of en wanneer de EC op de hoogte is gebracht van de beslissing van Microsoft om een hoorzitting te laten zitten. Ook is onbekend wanneer er een reactie van de antitrustonderzoekers kan worden verwacht.