Microsoft brengt eind augustus een b├Ętaversie uit van Microsofts XNA Game Studio Express, een ontwikkelingskit voor Windows- en Xbox 360-games. Windows XP-gebruikers kunnen de gratis software downloaden en zelf spellen ontwerpen.

Volgens Microsoft is de software bedoeld voor zowel amateur-ontwikkelaars als studio's. Voor 99 dollar per jaar kunnen gebruikers ook op de Xbox spellen ontwikkelen en hun games uitwisselen met andere ontwikkelaars. Ook geeft het lidmaatschap toegang tot informatie die het ontwikkelingsproces vereenvoudigt.

Volgens Microsoft nemen meer dan tien Amerikaanse universiteiten de software op in hun opleiding voor game-ontwikkelaars. Het softwarebedrijf heeft overlegd met makers van andere ontwikkelsoftware voor games zodat ook hun software gebruikt kan worden in het nieuwe platform. Het gaat onder andere om Autodesk Inc. en GarageGames Inc.

XNA Game Studio Express is gebaseerd op Visual Studio Express en .Net. De ontwikkel-kit biedt gebruikers de mogelijkheid om games te ontwikkelen die zowel op de Xbox 360 als op een pc met Windows XP gespeeld kunnen worden. Microsoft verwacht dat de definitieve versie van de software eind dit jaar beschikbaar is. Begin 2007 volgt een versie voor professionele game-ontwikkelaars.