Aanvankelijk heeft Microsoft zijn cloud-besturingssysteem Windows Azure, met de daarop draaiende cloud-uitvoeringen van zijn applicaties, beperkt tot zichzelf en een selecte groep grote partners. Volgens de oorspronkelijke plannen draait Azure in de datacenters van Microsoft zelf of in een van de datacenters van een handjevol geselecteerde grote hostingpartners. De softwareproducent komt daarop terug.

Privé-clouds

Op de Wordwide Partner Conference 2010 is de Azure Appliance aangekondigd. Met dat kant en klare cloud-apparaat kunnen bedrijven zelf clouddiensten in hun eigen datacenters draaien. Het gaat dan om privé- of semiprivé-clouds, vertelt Bob Muglia, de topmanager van de server en tools-divisie van Microsoft. Gebruikers hebben dan zelf de controle over waar welke taak draait: binnenshuis of buitenshuis.

Daarnaast kunnen meer partners Azure draaien om diensten op basis daarvan te leveren aan klanten. Door Azure vrij te geven, krijgen partners er een hele nieuwe markt bij. Die voorheen buitengesloten wederverkopers moeten nu dienen als verkoopkanaal voor Microsofts clouddiensten.

Niet voor kleintjes

De Windows-producent zegt inmiddels 500.000 abonnementen verkocht te hebben op online services als SharePoint en Office. Maar dat moeten er rap meer worden, waarbij partners een sleutelrol vervullen, zegt ceo Steve Ballmer. “De transformatie naar cloud services is onvermijdelijk”, houdt hij de partners voor.

Overigens waarschuwt Microsoft-topman Muglia wel dat de Azure Appliance dermate gecompliceerd is dat het niet geschikt lijkt voor kleinere partners. Wel kunnen die in deze samenwerken met de grotere service providers, die wel de capaciteiten hebben om Azure aan te bieden. Ook wat klanten betreft, heeft Microsoft het over grote gebruikers: bedrijven die zo’n duizend servers per keer kopen.

eBay

Azure Appliance wordt gelanceerd in samenwerking met vier partners: Dell, Fujitsu, HP en eBay. De computerproducenten gaan elk zelf Azure hosten in hun datacenters en de appliance ook beschikbaar stellen aan hun partners en klanten.

eBay plaatst de appliances in twee van zijn datacenters. Dit volgt op een succesvolle pilot met Azure, waarbij de veilingsite zijn subsite voor iPad-vraag&aanbod heeft gedraaid op Microsofts cloud-platform.

Het blog eBay Ink sprak voor de aankondiging op WPC met eBay vice-president James Barrese over cloud computing en de samenwerking met Microsoft: