Microsoft beschrijft het pakket zelf als de ideale mix van pixelgebaseerde pakketten en vectorgebaseerde oplossingen. Hiermee gaat de softwaregigant rechtstreeks de strijd aan met Adobe, dat met Photoshop het markleidende pakket in handen heeft voor pixelgraphics en met Illustrator aan de weg timmert voor vectorgraphics.

De oplossing van Microsoft is gebaseerd op Expression, het pakket dat Microsoft twee jaar geleden in handen kreeg met de aankoop van het bedrijf Creature House uit Hong Kong.

Acrylic belooft ondersteuning te geven aan de bestandsformaten die door Photoshop en Illustrator worden gebruikt. Ook andere veelgebruikte grafische formaten moeten probleemloos kunnen worden geïmporteerd en geëxporteerd, evenals Adobe's pdf. Het programma bewaart echter pixel-illustraties alleen in het eigen xpr-formaat.

Een belangrijke beperking is dat het pakket niet beschikbaar is voor Mac-gebruikers, ondanks het feit dat het vroegere Expression wel deze mogelijkheid bood.

De eerste kritieken zijn niet positief, zo meldt CNet. Vroege bètatesters klagen over de slechte kwaliteit. Zo ziet een tester Acrylic meer als een opgetuigde variant van Paint, dan als concurrent voor Photoshop of Paint Shop Pro.

Prijzen voor het pakket zijn nog niet bekend. De bèta (77 MB) is gratis te downloaden en werkt tot 1 oktober.