De non-commerciële SDK is sinds donderdagavond te downloaden bij Microsoft Research. De SDK werkt met de huidige Kinect-camera en Windows 7. "We zijn wel van plan te komen met een commerciële SDK, maar we hebben daarover nu nog niets te melden", aldus Anoop Gupta van Microsoft Research.

Onder de huidige non-commerciële bèta is het nog niet toegestaan om Kinect-apps te verkopen. Gebruik van Kinect-apps in commerciële omgevingen, zoals op de winkelvloer, mag wel, zegt Jeff Sandquist, director developer relations.

De Kinect SDK biedt toegang tot de ruwe streams van de dieptesensor, de kleurensensor en de vier microfoons. Met Kinect zijn de bewegingen van twee personen tegelijk live te volgen. De SDK biedt alle api's en drivers waarmee ontwikkelaars zelf toepassingen voor de Kinect kunnen bouwen. "We komen later nog met templates die het makkelijker maken om code te creëren", aldus Gupta. Ontwikkelaars kunnen Kinect-applicaties programmeren met C++, C#, of Visual Basic in Microsoft Visual Studio 2010.

Hacks

Na het verschijnen van Kinect in november was de software al binnen enkele dagen gehackt. "Het koste ons wat tijd om bij het porten naar Windows rekening te houden met een aantal verschillen met de Xbox. Bovendien hebben we honderden pagina's documentatie geschreven", aldus Sandquist. Bovendien moeten ontwikkelaars ook niet het gebruik van de spraakherkenning onderschatten. "Allerlei handelingen worden makkelijker door spraakcommando's te gebruiken op de pc." Ondersteuning van andere talen van Engels is volgens Sandquist nog niet duidelijk.

Microsoft toonde tijdens de presentatie van de SDK onder meer enkele applicaties die binnen 24 uur zijn gebouwd. Daaronder waren een app waarmee een virtueel orkest is te dirigeren en een programma om een quadrocopter met handbewegingen te besturen. "Met de SDK breiden we de mogelijkheden van Kinect uit van gaming en entertainment naar allerlei andere terreinen als robotics, domotica, zorg en onderwijs. De mogelijkheden zijn oneindig", aldus Gupta.

Guiness World Record

Microsoft biedt nog geen speciale appstore of verzamelplek voor Kinect-applicaties. Volgens Sandquist is het wel de bedoeling dat de interessantste Kinect-apps worden uitgelicht op blogs en op Microsofts ontwikkelaarssite Channel 9.

Microsoft heeft al meer dan 10 miljoen exemplaren van Kinect verkocht. De Kinect scoorde eerder dit jaar een Guiness World Record voor de snelst verkopende consumentenelektronica. Kinect bestaat uit een rgb-camera, een diepte-sensor en een multi-array microfoon.