Microsoft kondigde de 'gezondheidskluis' donderdag aan in Washington D.C. "We weten allemaal dat gezondheid ongelooflijk complex is. Er komt veel informatie bij kijken en we maken het moeilijker dan nodig is", verklaarde vicepresident Peter Neupert van Microsofts Health Solutions Group tijdens de presentatie.

Volgens Neupert willen mensen een eenvoudige interactie met zorginstellingen. "Ze willen een informatiesysteem dat hen centraal stelt en het eenvoudiger voor ze maakt om hun gezondheid en activiteiten te beheren", aldus Neupert. De drieledige HealthVault-applicaties moeten dit gaan bewerkstelligen.

HealthVault Search is een gespecialiseerde zoekmachine die ontworpen is om relevante gezondheidsinformatie te ontsluiten en gebruikers te wijzen op compatibele HealtVault-software. Het HealthVault opslag-account is een versleuteld elektronisch gezondheidsdossier dat patiënten en hun familie kunnen delen met artsen en het HealthVault Connection Center ten slotte biedt gebruikers drivers voor controleapparatuur zoals diabetes- en hartslag-meters.

Privacy

De gezondheidskluis is ontwikkeld in samenwerking met privacyvoorvechters, waaronder de Coalitie voor Patiëntprivacy, aldus Microsoft. Dokter Deborah Peel, oprichtster van de Patient Privacy Rights Foundation, roemt Microsoft om de ingebouwde mogelijkheden voor privacybeheer, zoals de blokkade van dataoverdracht zonder 'expliciete' toestemming vooraf.

Volgens Lynne Dunbrack van marktonderzoeksbureau Health Industry Insights wachten Microsoft ook enkele uitdagingen. Zo is het bedrijf afhankelijk van externe softwareontwikkelaars om programma's te maken die met HealthVault kunnen communiceren. Daarnaast gebruikt momenteel minder dan 30 procent van de artsen en ziekenhuizen in de VS de zogenaamde persoonlijke patientendossiers en heeft slechts 1 tot 3 procent van de Amerikanen momenteel toegang tot een elektronisch patientendossier. Bovendien zullen privacyzorgen veel consumenten weerhouden van het gebruik van HealthVault, denkt Dunbrack.

Zorginstellingen en patientenverenigingen die applicaties voor HealthVault willen ontwikkelen, kunnen hiervoor een speciale ontwikkelkit downloaden.

In deze introductievideo op Youtube worden de details van het nieuwe platform toegelicht.