CEO Steve Ballmer zal de tweede versie van Microsofts besturingssysteem voor handhelds donderdag presenteren in San Francisco. Enkele van de nieuwe features van Pocket PC 2002 zijn herkenning van handschrift, de mogelijkheid informatie te 'beamen' naar apparaten die op Pocket PC óf op Palm OS draaien en ondersteuning voor VPN's (Virtual Private Networks).

Gelijk met de introductie van het nieuwe besturingssysteem brengen onder meer Hewlett-Packard en Compaq nieuwe handhelds op de markt die op Pocket PC 2002 zullen draaien. Compaq komt met twee nieuwe iPaqs, beide met 64 MB geheugen. Hewlett-Packard brengt twee nieuwe modellen van zijn Jornada-serie op de markt, waarvan één is uitgerust met 64 MB geheugen. Bij zowel de nieuwe handhelds van Compaq als van Hewlett-Packard moeten de batterijen langer meegaan dan bij de oude toestellen.

Verder brengen ook Casio, Symbol en Toshiba nieuwe handhelds uit. De apparaten maken niet alleen gebruik van hetzelfde besturingssysteem maar ook van dezelfde processor, namelijk Intels StrongARM 206 MHz.

Een dag voor de introductie van Pocket PC 2002 verlaagde IDC zijn prognose voor de handheldsector in de Verenigde Staten. IDC gaat er nu vanuit dat het aantal verkochte handhelds dit jaar gelijk zal blijven aan de 5,3 miljoen van vorig jaar. Eerder had IDC nog een groei van 20 procent voorspeld.

Bovendien verklaarde IDC dat de groei van het marktaandeel van handhelds die het Pocket-PC platform gebruiken lager uitvalt dan het marktonderzoeksbureau zelf eerder had voorspeld. IDC verwacht dat het Palm OS aan het eind van het jaar in de VS een marktaandeel van 69 tot 75 procent heeft. Microsoft zou op een marktaandeel van 15 tot 25 procent uitkomen.

De verkoop van Pocket PC-handhelds is, volgens IDC, meer dan Palm-handhelds afhankelijk van grote ondernemingen. Veel bedrijven hebben hun bestedingen aan handhelds op een lager pitje gezet.