Microsofts Remote Desktop-apps zijn sinds vrijdag gratis te downloaden via Apple's App Store en Google's Play Store. De apps gebruiken Microsofts rdp-protocol en ondersteunen RemoteFX. Zo is onder meer op afstand multitouch te gebruiken bij het bedienen van een Windows-machine. Curieus is dat er nog geen Windows Phone-versie van de Remote Dekstop-app is. Microsoft heeft vrijdagavond beloofd dat die er uiteindelijk ook komt.

De Remote Desktop-functionaliteit werkt alleen met de Enterprise- en Pro-versies van Windows 8. Alle varianten van Windows 8 zijn wel voorzien van een Remote Desktop-client, maar in geval van de nieuwe iOS- en Android-apps moet de Windows-machine waarmee verbinding wordt gemaakt zijn ingesteld als host. En die hostfunctionaliteit zit alleen in de Enterprise- en Pro-edities.

Beveiliging

Microsoft gebruikt voor de beveiliging het protocol Network Level Authentication, een onderdeel van rdp. Dankzij 'verbeterde compressiemethoden' belooft Microsoft dat de apps streamen van video en audio in hoge kwaliteit mogelijk maken. Ook valt verbinding te maken met externe monitoren en projectors voor presentaties.