Volgens Jon Rosenberg van Microsoft is Codeplex een forum waarop codes van Microsoft en andere ontwikkelaars uitgewisseld kunnen worden. "We creëren een ontmoetingsplaats voor de ontwikkelaarsgemeenschap zodat zij met ons kunnen samenwerken en ons van feedback kunnen voorzien", aldus Rosenberg.

De codes kunnen op het forum worden geplaatst onder verschillende licentievoorwaarden. Microsoft gebruikt voor de broncode die het zelf inbrengt het eigen share source initiative (ssi) licentieplan.

Microsoft heeft de Codeplex-site vanaf mei getest en voert op de website een groene banner met de tekst Codeplex. Het Microsoft-logo is opvallend afwezig op de site. "Deze site is in veel opzichten net zo veel eigendom van de gemeenschap als van Microsoft", aldus Rosenberg. "We dachten dat een neutralere uitstraling daarom beter was."

Volgens Rosenberg stonden er dinsdagmiddag zo'n vijfendertig projecten op de site, waarvan meer dan de helft geen project van Microsoft is. De website gebruikt Visual Studio 2005 Team Foundation Server, dat de gezamenlijke ontwikkeling van code en het opsporen van fouten mogelijk maakt.

Onder de projecten die Microsoft heeft bijgedragen, bevinden zich nieuwe besturingen voor Atlas, Microsofts ajax-implementatie, en Power Toys for Visual Studio, een set ontwikkel-tools voor Visual Studio 2005. De website is te vinden op www.codeplex.com.