Tegelijkertijd heeft de softwaregigant onder de naam Car.Net standaarden gelanceerd voor het uitwisselen van informatie tussen computers en auto's.

Het softwarepakket is de derde uit de Windows CE for Automotive-serie. De eerste versie is gebruikt voor de Clarion AutoPC. De tweede zal door General Motors aangewend worden voor haar internetcomputers in Cadillacs.

De derde en laatste Windows-voor-auto's is geschikt voor het beheren van allerlei verschillende 'on-board' apparaten, aldus Bob McKenzie van Microsoft. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld apparaten voor mobiele diensten en videosystemen voor passagiers.

De gelanceerde Car.Net-standaarden zijn volgens Microsoft geschreven in verschillende open programmeertalen. Het bedrijf benadrukt dat de standaarden bedoeld zijn voor alle fabrikanten, en niet voor enkel de ontwikkeling van Microsoft-produkten. Met Car.Net kan data worden verstuurd tussen thuiscomputers, auto's en andere apparaten als pagers en laptops.

Analisten voorspellen dat tegen 2006 bijna de helft van alle geproduceerde auto's uitgerust zijn met een internetaansluiting. Autofabrikanten en elektronicabedrijven verdringen zich om in te springen op deze potentiële markt, zo meldt CNET.

Eerder vorige week sloot Palm een contract af met onderdelenfabrikant Delphi en investeerder Mayfield Fund. Onder de naam Mobile Area richten zij een bedrijf op om internetverkeer in de auto te realiseren.