Microsoft Nederland presenteerde Windows Me donderdag in Amsterdam aan de pers. Het concern benadrukte bij monde van marketingmanager Kees Pronk dat het systeem het eerste van Microsoft is dat specifiek voor de thuisgebruiker is ontwikkeld.

Daarbij is volgens Pronk gelet op drie zaken: gebruikersgemak, internetfunctionaliteit en entertainment. Voor het eerste element heeft het concern het zogeheten 'PC Health' geïntroduceerd.

De twee belangrijkste onderdelen daarvan zijn System File Protection en System Restore. Met de laatste functie kan een gebruiker als het ware de klok terugdraaien op zijn systeem. Als de computer na installatie van een bepaalde applicatie crasht, kan het systeem in zijn oude staat worden hersteld.

System File Protection zorgt ervoor dat cruciale bestanden van het besturingssysteem automatisch worden teruggezet, mocht een gebruiker die - bewust of onbewust - hebben gewist.

Entertainment

Naast deze functies die computeraars het leven makkelijker moeten maken, zitten de voornaamste vernieuwingen van Windows Me niet zozeer in het OS zelf maar in de bijgeleverde toepassingen.

Windows Me is uitgerust met de nieuwste versies van de Explorerbrowser en de Media Player, maar die zijn ook gratis te downloaden. Het OS bevat verder MovieMaker, waarmee gebruikers makkelijker films kunnen maken. Opnamen kunnen geïmporteerd worden vanaf een camcorder en de computeraar kan vervolgens de beelden monteren en/of muziek toevoegen.

Ook het importeren van foto's van digitale camera's is volgens het concern eenvoudiger geworden. Daarnaast heeft het bedrijf naar eigen zeggen verbeterde functionaliteiten voor online gaming (via het start-menu kan direct een aantal games online worden gespeeld) en voor het aanbrengen van een thuisnetwerk.

Analisten tonen zich in het algemeen weinig onder de indruk van Windows Millennium Edition. Zij zien het speciaal voor particulieren ontwikkelde nieuwe besturingssysteem vooral als een tussenstap op weg naar het volgend jaar uit te brengen OS dat nu nog onder de codenaam 'Whistler' bekendstaat.

Dat zal NT als onderliggende technologie hebben, de kern die ook in het in februari voor de zakelijke markt uitgebrachte Windows 2000 zit. Windows Me maakt nog gebruik van DOS-technologie.

Om consumenten over de streep te trekken, verkoopt Microsoft de upgrade voor bezitters van Windows 95 of 98 tot het eind van het jaar voor 149 gulden. Daarna moet 299 gulden voor de upgrade worden betaald. Voor de volledige versie vraagt Microsoft 599 gulden.