Bill Gates lanceerde dinsdag de nieuwe soft- en hardware voor bedrijfscommunicatie van Microsoft, onder meer Office Communications Server 2007 (OCS), Office Communicator 2007, Office Live Meeting en Microsoft RoundTable. Met OCS wordt het mogelijk binnen programma's die medewerkers al gebruiken, zoals Outlook, Word en Powerpoint, met collega's te communiceren via onder meer VoIP, video- en tekstchats. OCS werkt ook met de nieuwe versies van de ERP- en CRM-producten van Microsoft.

De Office Communicator 2007-software werkt behalve op de pc ook op de mobiele telefoon en in webbrowsers. De nieuwe versie van Live Meeting heeft het bestanden delen tussen collega's verbeterd, evenals het opnemen van vergaderingen.

Microsoft RoundTable is een telefoon voor videoconferencing met een ingebouwde 360-graden camera die een panorama-beeld van de vergadertafel streamt naar collega's elders. Daarnaast heeft Microsoft een nieuw servicepack uitgebracht voor Exchange Server 2007 die het nieuwe 'unified messaging platform' moet ondersteunen.

'Kantoormedewerkers krijgen meer dan honderd berichten per dag op zeven verschillende apparaten en wij willen dat in één gebruikersinterface samenbrengen', vat Rob Elsinga van Microsoft Nederland de 'unified communication'-gedachte van het softwareconcern samen.

Volgens hem is RoundTable een handige oplossing voor managers die op een simpele manier

willen vergaderen via videoconferencing. 'Je plugt het in de usb-poort en je kan beginnen met vergaderen. Veel dure oplossingen voor videoconferencing worden te weinig gebruikt omdat ze niet laagdrempelig genoeg zijn.'

Google en Skype niet

Office Communication Server werkt samen Windows Live Messenger, maar ook met de chattoepassingen van AOL en Yahoo. Microsoft ondersteunt vergelijkbare diensten als Google en Skype nog niet. Elsinga kan niet zeggen wanneer integratie met Google of Skype valt te verwachten. Maar hij denkt wel dat VoIP de telecomwereld 'opener' zal maken. 'Telecomoperators wilden hun eigen oplossingen beschermen, maar die tijden zijn langzaam voorbij. Bellen gebeurt steeds meer via software.'

Microsoft kwam vandaag ook met 'Unified Communications Open Interoperability', een soort keurmerk dat klanten de garantie moet geven dat de 'unified communications software' van Microsoft werkt op bepaalde hardware. Microsoft werkt voor OCS overigens samen met Nortel en Ericsson.

Doordat VoIP wordt gekoppeld aan andere programma's zijn er met OCS nieuwe spraaktoepassingen mogelijk. Elsinga: "Je kunt je mail laten voorlezen, of je afspraken. Dat is handig voor zakenmannen die in hun auto zitten en alleen een telefoon bij zich hebben." Nog niet alle spraaktoepassingen werken echter al met de Nederlandse taal. Zo is het voorlezen van Outlook-agenda's in het Nederlands nog niet beschikbaar. Elsinga verwacht dat soort aanvullingen in 2009 met de komst van een nieuw Exchange-platform.

Softwarebedrijven als SAP ondersteunen de 'click-to-call'-mogelijkheden van Microsofts nieuwe

platform. Ook brengen zeven telefoonfabrikanten vijftien nieuwe geschikte toestellen op de

markt.