De fout wordt veroorzaakt door de acpi-driver (advanced configuration and power interface) van Windows XP met Service Pack 2, zo heeft Microsoft desgevraagd bevestigd.

Volgens de softwarefabrikant is het probleem niet eenvoudig op te lossen en zal er op korte termijn ook geen werkbare oplossing verschijnen.

Acpi is onderdeel van het stroombeheer voor usb 2.0 in het besturingssysteem. De fout heeft volgens Microsoft in ieder geval invloed op bepaalde laptops met een Intel-processor.

Microsoft is in ieder geval al sinds halverwege vorig jaar op de hoogte van het probleem, maar zegt geen melding te hebben gemaakt omdat 'de impact op de meeste systemen te verwaarlozen is'.

Wel heeft de softwarefabrikant in juli vorig jaar zijn oem-hardwarepartners op de hoogte gebracht van het probleem via een artikel in zijn kennisbank.

Hierin wordt uitgelegd dat het probleem eventueel te verhelpen is via een registeraanpassing. Volgens Microsoft vereist deze fix echter diepe kennis van het besturingssysteem en is de ingreep niet geheel zonder risico's.