Microsoft heeft de broncode van Android laten zien aan een expert die namens de technologiegigant moet getuigen in een patentenzaak tegen Motorola. Die smartphoneleverancier zou diverse Microsoftpatenten schenden in zijn Android-toestellen.

In deze zaak heeft Google Microsoft de broncode gegeven onder voorwaarde dat Microsoft toestemming vooraf zou vragen als de broncode aan technische adviseurs ter inzage zou worden gegeven. Google heeft in die overeenkomst bedongen dat het dan tien dagen heeft om ertegen te protesteren.

Geen toestemming

Maar Google zegt nu dat Microsoft de broncode heeft laten zien aan Robert Stevenson, een expert die is ingehuurd door Microsoft om te getuigen tegen Motorola. Dit gebeurde zonder toestemming aan Google te vragen.

De maker van Android heeft de International Trade Commission (ITC), die de patentzaak behandeld, gevraagd Stevenson te weigeren als getuige. Google zegt dat de broncode “zeer vertrouwelijke" informatie is. “De broncode wordt niet eens gedeeld met onze partners, zoals Motorola", schrijft Google aan de ITC.

Delen van Android gesloten

Android geldt als open source besturingssysteem, maar delen ervan zijn wel degelijk gesloten, zoals bijvoorbeeld de Android Market. Die delen mogen zonder toestemming van Google niet gebruikt worden door hardwareleveranciers. Ook als die wel toestemming krijgen van Google, krijgen ze de broncode niet in handen.

De zaak tussen Microsoft en Motorola speelt al tien maanden. In oktober heeft Microsoft de klacht ingediend bij de ITC, dat een onderzoek is gestart, en tegelijkertijd ook een zaak bij de federale rechter tegen de smartphonemaker aangespannen. Volgens Microsoft worden diverse patenten geschonden in de Android-toestellen van Motorola.

Vertragingstactiek

Volgens patentenanalist Florian Mueller van het weblog FOSS patents past de zet van Google in een vertragingstactiek, maar hij denkt niet dat het uiteindelijk enige invloed zal hebben op de uitkomst van de zaak, zo schrijft hij aan IDG-website Computerworld. Hij zegt dat Microsoft eerder wel toestemming heeft gekregen om de broncode aan anderen dan Stevenson te laten zien, dus Microsoft beschikt hoe dan ook over expert-getuigen.

Overigens geeft Mueller Motorola niet veel kans in deze zaak. Voor Google en Android zou het de zwaarste beproeving tot nu toe worden. “Ik denk dat Google extreem angstig is voor de uitkomst van het onderzoek van de ITC", schrijft hij aan Computerworld."Als Microsoft gelijk krijgt, zullen alle leveranciers van Androidtoestellen royalty's moeten betalen aan Microsoft." Overigens doet onder meer HTC dat al.