De service zorgt er niet alleen voor dat de overeenkomsten voor klanten overzichtelijker worden, maar laat ook contracten bundelen waardoor klanten meer korting ontvangen.

De nieuwe licentie is eerder deze week aangekondigd en zal in oktober voor Nederlandse klanten beschikbaar worden gesteld, zegt een woordvoerder. De service is onderdeel van een groot aantal veranderingen die de licentie-structuur moeten vereenvoudigen.

Uitbreiding

De service, genaamd Select Plus, is overigens niet helemaal nieuw, maar een uitbreiding op de bestaande Select Volume Licentieservice. Select Plus stelt klanten in staat om verschillende aankoopcontracten samen te voegen, zelfs als die aankopen door verschillende afdelingen zijn gedaan of zelfs in verschillende landen.

Dit is aantrekkelijk omdat Microsoft haar klanten indeelt in verschillende licentieklassen op basis van de hoeveelheid software die zij aankopen. Hoe hoger de klasse, hoe meer korting er gegeven wordt. Kortingen kunnen oplopen tot 25 procent.

Grotere klanten

De dienst richt zich primair op grotere klanten die ten minste 250 licenties afnemen. Overstappen kan ook alleen wanneer één van de contracten moet worden vernieuwd, zodat de andere contracten daaraan kunnen worden toegevoegd. Aan deze overstap zitten geen extra kosten verbonden.

Veranderingen

Microsoft is al langer bezig om zijn licentieprogramma te veranderen. Het huidige model zou te gecompliceerd zijn en de overdaad aan licentiecontracten zou vooral veel overlast veroorzaken.

Bovendien zijn abonnementen sterk in opkomst en vervangen deze eenmalige aankoopcontracten. Microsoft stapt met enkele producten ook over op dit model, maar heeft daarnaast nog een gigantisch softwareaanbod dat op de traditionele manier wordt aangeboden.