Speculaties over verder uitstel kunnen voorlopig in de ijskast, Microsoft ligt op koers om Windows Vista begin 2007 in de winkels te hebben liggen. Dat is het belangrijkste signaal van de gisteren vrijgegeven eerste Release Candidate van de opvolger van Windows XP.

Ook is de kwaliteit van het product inmiddels zoveel verbeterd ten opzichte van door testers fel bekritiseerde bèta 2, dat het bedrijf geen gehoor geeft aan de oproep om eerst nog een derde bètaversie publiek te maken.

Verbeteringen

Volgens Windows-baas Jim Alchin is Vista RC1 'in grootste vorm'. "Ten opzichte van bèta 2 zijn aanpassingen in de gebruikersinterface gemaakt, veel nieuwe hardwaredrivers toegevoegd en zijn de prestaties van Vista sterk verbeterd', aldus Alchin. Vooral de laatste twee maatregelen zijn duidelijk een reactie op de klachten over de tweede bèta.

Verder is de nieuwe beveiligingsmaatregel User Account Control minder opdringerig in RC1, is Internet Explorer 7 beter bestand tegen incompatible plugin's en is het beheer van ouderlijk toezicht en de Windows Firewall vereenvoudigd. Ook worden hd-dvd en Blu-Ray nu volledig ondersteund, al blijft voor het afspelen van de filmformaten een aparte software-speler noodzakelijk. Voor het eerst wordt bovendien het .NET Framework standaard met een Windows-versie meegeleverd.

Voor iedereen verkrijgbaar

Traditioneel is een RC1 een eerste versie die kwalitatief goed genoeg moet zijn om in de winkel te liggen. RC1 markeert daarbij het afsluiten van het ontwikkelstadium en verschuift de aandacht volledig naar het oplossen van problemen, het optimaliseren van de programmeercode en het verbeteren van compatibiliteit met bestaande hard- en vooral software. Microsoft raadt vooral software-ontwikkelaars daarom ook aan zich bij het ontwikkelen van hun programma's te richten op RC1.

Vista RC1 draagt versienummer 5600, en is momenteel alleen beschikbaar voor deelnemers aan het technical bètaprogramma. Volgende week komt Vista RC1 samen met een nieuwe versie van Longhorn-server ook beschikbaar voor MSDN- en Technet-abonnees. Anders dan Microsoft eerder stelde, wordt RC1 van Windows Vista net als bèta 2 vrij voor iedereen te downloaden. Wanneeer dat precies zal zijn, is nog onbekend.