Microsoft neemt voor een niet nader genoemd bedrag Danger Inc. over, makers van het besturingssysteem en software van de mobiele alleskunner Hiptop, ook wel Sidekick genoemd. Dat maakte het bedrijf maandag op het Mobile World Congress in Barcelona bekend.

Hilton gadget

De Hiptop is te kenschetsen als een Blackberry voor pubers, en is ook als zodanig in de markt gezet. Het is uitgerust met een qwerty-toetsenbord en kan e-mail, sms, internet, gaming, foto's, bellen en chatten aan.

Het apparaat werd in 2005 in Nederland geïntroduceerd door KPN-operator Hi, maar is nooit echt aangeslagen. In de VS is de Hiptop, daar door T-Mobile op de markt gezet als Sidekick, een matig succes. Beroemdheden als Paris Hilton en Nicole Richie liepen met het ding te koop.

Het is Microsoft vooral om de software en diensten van Danger te doen. Het wil de Hiptop-functionaliteiten combineren met haar eigen producten en diensten als MSN, Xbox, Zune, Windows Live en Windows Mobile, zo laat het bedrijf in een persbericht weten.

Zune-phone

Deze integratie betekent waarschijnlijk het einde voor het eigen besturingssysteem van de Hiptop. Tenzij Microsoft de Hiptop wil inzetten zoals die nu is: een exclusieve koppeling van mobiele telefoon, besturingssysteem en multimediadiensten.

Niet voor niets wordt er met de acquisitie alweer druk gespeculeerd over de Zune-phone, een ultieme iPhone- én Googlephone-killer uit Redmond, nu met Danger-technologie.

Saillant detail: Danger Inc. werd onder meer opgericht door Andy Rubin, die nu Android, het mobiele platformproject van Google leidt.