Live Mesh is een platform waarop gebruikers hun bestanden online kunnen delen. Met een rechtermuisknop kan een map worden toegevoegd aan de 'mesh' van de gebruiker. Vervolgens begint de PC met synchroniseren met een online-opslagsysteem.

De gebruiker kan daarna bijvoorbeeld op zijn werk z'n computer aanzetten, en daar zal hij dezelfde bestanden aantreffen als thuis. De bestanden worden automatisch lokaal op een speciale Mesh Desktop opgeslagen.

Gebruikers kunnen bovendien eenvoudig bestanden delen met andere gebruikers. Denk aan de kiekjes van oma's verjaardag die eenvoudig aan de rest van de familie kunnen worden getoond.

Gesloten bèta

Op dit moment is de dienst alleen beschikbaar als een gesloten bèta. Testers kunnen zich online aanmelden voor een volgende test ronde. De huidige versie is beperkt tot Windows, maar de uiteindelijke versie moet ook onder meer OS X en mobiele apparaten ondersteunen.

5GB

In principe is Live Mesh dus een online opslagdienst die zich inbed in het besturingssysteem. In eerste instantie krijgen gebruikers 5GB aan ruimte. Het platform staat overigens open voor andere partijen die er software voor willen ontwikkelen. Denk aan Facebook die foto's uit je Live Mesh beschikbaar kan maken voor je vrienden.

Scott Gilbertson van Wired is teleurgesteld dat er geen versiecontrolesysteem voor bestanden in de software zit ingebakken. Versiebeheer zou kunnen helpen wanneer een gebruiker op verschillende locaties aan hetzelfde bestand werkt. Het is dan handig als verschillende versies van een document niet door elkaar gaan lopen.