Vanaf 2009 zal in alle consumenten-pc's van Hewlett-Packard in de VS een toolbar ingebakken zitten die naast links naar HP-diensten de zoekmachine van Microsoft, (MSN) Live Search, integreert. Tevens zal de verstekwaarde (default) voor zoekmachines in de meegeleverde browser in HP computers Live Search worden. Yahoo aasde ook op een zoekdeal met HP.

HP is wereldwijd leider in de pc-markt en verkoopt zo'n 50 miljoen computers per jaar. In de VS, en daar heeft de deal met Microsoft betrekking op, is HP tweede achter Dell.

Redmond rept in het persbericht over 'de meest significante overeenkomst voor Live Search die Microsoft ooit heeft gedaan.' Microsoft bouwt de toolbar voor HP en betaalt een onbekend bedrag voor de deal. De toolbar draait op Silverlight, Microsoft's Flash-alternatief.

Een dergelijke contract is een relatief nieuw fenomeen voor Microsoft, dat vroeger haar eigen zoekmachine altijd als standaard aanleverde in Windows en Internet Explorer (IE).

MSN/Live losgeweekt van IE

Zoekrivaal Google vocht hiertegen op twee fronten. Ten eerste klaagde het bij de Amerikaanse antitrust-autoriteiten over Microsoft's ingebakken zoekmachine-voortrekkerij. Met succes: Microsoft moest IE aanpassen en tegenwoordig krijgen gebruikers een keuzemenu van zoekmachines bij de eerste keer opstarten van de browser.

Ten tweede staat Google bekend om haar eigen overeenkomsten met derde partijen, vergelijkbaar met de Microsoft-HP deal. Zo is Google de verstekwaarde webzoeker op Apple, Dell en Toshiba computers. Acer heeft een deal met Yahoo en Lenovo ging al eerder in zee met Microsoft Live Search, meldt Search Engine Land.

Daarnaast tracht Google ook via andere software haar zoekmachine en toolbar te verspreiden, onder meer met Firefox, Java van Sun en Realplayer.

Deals essentieel voor marktaandeel

Met dergelijke bundeldeals zijn miljoenen, zo niet miljarden gemoeid. De verstekwaarde van de zoekmachine in een browser is van cruciaal belang voor bedrijven in de zoekmarkt, simpelweg omdat het gros van de gebruikers die standaardinstelling nooit veranderd.