Die voorgaande versie van Microsofts groupware wordt nu toch ondersteund op de nieuwste R2-versie van Windows Server 2008. Afgelopen zomer was er ophef over het onverwachte nieuws dat de update voor Microsofts besturingssysteem niet de toen huidige Exchange-versie draait. Tenminste, functioneel mogelijk wel draaien, met een workaround, maar dan officieel niet ondersteund.

Het grote aantal klachten over dit supportbesluit van Microsoft heeft ertoe geleid dat de leverancier een ommezwaai maakt. De nu voorgaande Exchange-versie mag toch draaien op de nieuwste Windows Server-versie. Dat gebeurt met een update die in 2010 uitkomt. Het is nog onbekend wanneer dat exact is.

Kleine verbeteringen

De nieuwe Exchange-versie 2010 is nu wel uitgebracht. Terwijl voorganger 2007 grote vernieuwingen zoals Unified Messaging en een nieuwe beheerclient introduceerde, biedt 2010 veel kleine aanpassingen die het leven van systeembeheerders én gebruikers gemakkelijker maken. Exchange Server 2010 biedt eenvoudigere mogelijkheden voor high-availability met failover op databaseniveau en betrouwbaardere storage. Het hoeft daarvoor geen beroep te doen op Windows Clustering of RAID-arrays.

Beheerders kunnen in de nieuwe Exchange bepalen welke mobiele apparaten mogen synchroniseren. Ook andere beheertaken zijn vereenvoudigd. Zo kunnen beheerders met rolgebaseerde toegangscontrole een aantal van hun taken delegeren naar anderen. Het verplaatsen van een mailbox van de ene naar de andere server kan nu bovendien online; terwijl de gebruiker gewoon doorgaat met het werk.

Voicemailfunctie

Ook voor gebruikers is er heel wat nieuws. Door Call Answering Rules worden inkomende telefoongesprekken nu net zo afgehandeld als ontvangen e-mails. De voicemailfunctie biedt bovendien een transcriptie als preview van een ingesproken bericht. Een andere kleine maar handige verbetering is dat de webmail-interface (Outlook Web Access, OWA) nu naast Internet Explorer 7 en 8 ook Firefox 3 en Safari 3 ondersteunt. Bovendien zijn de mogelijkheden van de webtoegang uitgebreid.

Investeren voor besparen

Microsoft belooft op de Tech Ed Europe 2009-conferentie dat de kostenbesparingen van Exchange 2010 oplopen tot 70 procent. Voor die nieuwe versie is wel Windows Server 2008 met SP2 (service pack 2) nodig of de nieuwere R2-versie.

Voorganger Exchange 2007 draait ook op Windows Server 2003. Een Exchange-upgrade kan dus ook een serververvanging vereisen. Het gaat in alle gevallen wel om 64-bit software, voor de x64-processors van Intel en AMD. Microsoft is die route vier jaar geleden al ingeslagen voor zijn serversoftware.