Net als vlak voor de komst van Windows 7 probeert Microsoft de verkoop van de huidige versie niet te laten inzakken. Het biedt klanten die Office 2007 kopen in de 3 maanden voor en 4 maanden na de lancering van opvolger 2010 een gratis upgrade. Office 2010 komt in juni op de markt.

Het lokkertje voor klanten, maar ook resellers, geldt van 5 maart tot 30 september dit jaar. Microsoft biedt die gratis upgrade in het kader van zijn Technology Guarantee Program, dat eerder voor Windows XP, Vista en Office 2003 gold. Overigens net als bij de gratis upgrade naar Windows 7 wordt er wel een bedrag gerekend voor het eventuele toesturen van de dvd met de nieuwe software.

Te vroeg geblogd

De promotieactie is officieel nog niet aangekondigd, maar per ongeluk al onthuld door partnermanager Charles van Heusen van Microsoft. Hij heeft de gratis upgrade aangekondigd in een blogposting, wat is ontdekt door ict-nieuwssite Ars Technica.

De blogposting zelf is meteen weer offline gehaald. Het is op dit moment nog wel te zien in de cache van Google. Via Microsofts eigen zoekmachine Bing is de bewuste blogposting echter niet (meer) te achterhalen. Van Heusen meldt Microsoft-partners dat zij Office 2007 "vandaag kunnen verkopen waarna die klanten dan Office 2010 gratis krijgen".

Gelijke varianten

Klanten moeten daarvoor Office 2007, of een pc met daarop dat pakket, aanschaffen. Vervolgens moet de software voor 30 september worden geïnstalleerd en geactiveerd. En tot slot moet de klant voor 31 oktober aanspraak maken op de gratis nieuwe versie. Daarvoor is dan de productsleutel van Office 2007 en de aankoopbon nodig.

Daarbij geldt wel gelijkheid wat betreft de verschillende uitvoeringen van Office. De Standard-variant van 2007 mag upgraden naar de Home and Business-variant van 2010. De Small Business- en de Professional-variant van 2007 leiden naar de Professional-uitvoering van 2010. En de Home and Student-variant leidt net als het Publisher-programma naar de gelijknamige 2010-variant van die twee pakketten.

Laatste proefversie

Verder heeft Microsoft vandaag de release candidate (RC) van Office 2010 uitgebracht. Die laatste proefversie is niet beschikbaar voor het algemene publiek, maar is alleen toegankelijk voor een selecte groep testers. De RC is al wel uitgelekt en online te vinden op p2p-netwerken.

Dit in tegenstelling tot de bèta die wel door iedereen was te downloaden. Die proefversie is in november verschenen. Na de RC rondt Microsoft de ontwikkeling af en gaat de definitieve software (release to manufacturing, RTM) naar zakelijke klanten en naar dvd-persfabrieken.

De gratis upgrade geldt voor gelijke uitvoeringen van Office: