Tenminste 4 app-makers zijn door Microsoft benaderd met vergaande financiële beloftes als ze vóór de release voor Windows Phone 7 apps gereed hebben voor dat nieuwe besturingssysteem. Ze worden tegemoetgekomen in de ontwikkelkosten, en als de gemaakte apps niet de omzet halen die ze hadden verwacht, dan keert Microsoft het verschil uit. Dit melden diverse anonieme bronnen aan financieel persbureau Bloomberg. Microsoft bevestigt het deels.

Een hoop andere app-developers krijgt ook meer dan de 70 procent van de omzet die hun apps opleveren. Er worden gratis tools en testtoestellen verstrekt die gebruikt kunnen worden voor software-ontwikkeling en voor marketing.

Cash

Vorige maand onthulde een anonieme developer al dat Microsoft met cash zwaait om te zorgen dat developers van populaire games voor de iPhone hun apps porten naar Windows Phone 7. Toch zou de animo onder developers klein zijn, omdat het porten van de door Apple gebruikte programmeertaal (C++) naar Microsofts Silverlight/XNA kostbaar is.

Met de beloningen hoopt Microsoft de aanvankelijke scepsis onder developers voor WP7 weg te nemen. Doordat het besturingssysteem nieuw is, zijn er immers nog niet veel klanten om apps te kopen, met een lage omzet voor developers tot gevolg. Potentiële kopers zullen bij weinig app-aanbod weer minder snel geneigd zijn voor WP7 te kiezen. Het aantal apps is zeker klein in vergelijking met die voor de iPhone.

Vicieuze cirkel

Een vicieuze cirkel die Microsoft probeert te doorbreken door developers financiële beloningen voor te houden. Een noodzakelijke strategie, vindt een analist van ABI Research, om de app store te vullen. "Als dat betekent dat je developers moet betalen, dan is dat zo. Het is een goede strategie voor ze."

Microsoft heeft bij vorige mobiele besturingssystemen in de startfase ook gezwaaid met beloningen voor developers, maar ditmaal wordt er fors meer geld uitgeloofd, vertelt Microsoft zelf aan Bloomberg. Er worden "zoveel mogelijk middelen" ingezet om ze aan de slag te helpen en succesvol te zijn.

Generatie gemist

Microsoft hoopt met Windows Phone 7 fouten uit het verleden op mobiel gebied achter zich te laten. Op de jaarlijks Worldwide Partner Conference heeft topman Steve Ballmer begin deze week al gezegd dat Microsoft op smartphonegebied "een generatie gemist" heeft. Windows Phone 7 is geheel nieuw ontworpen, waardoor apps van het oudere Windows Mobile 6.5 niet werken op het nieuwe systeem.