Alleen kleine ondernemingen die minder dan drie jaar bestaan en minder dan 1 miljoen dollar omzetten, mogen meedoen aan BizSpark. Zij worden daartoe uitgenodigd door partners van Microsoft.

Advies en aandacht

Inschrijven voor het programma is gratis, maar bij het verlaten van het programma moet 100 dollar worden betaald. Uiteraard gaan bedrijven die drie jaar oud worden of boven de 1 miljoen dollar omzet uitkomen, daarna betalen voor de diensten.

Met BizSpark wil Microsofts alle ontwikkeltools en servers voor de bouw van online oplossingen beschikbaar stellen aan startende internetbedrijven. Daarnaast krijgen zij ook advies en komen zij onder de aandacht, belooft Microsoft-baas Steve Ballmer tegen AFP.

Microsoft gebruikt BizSpark ook om het onlangs gepresenteerde Azure-platform aan de man te brengen. BizSpark-leden krijgen toegang tot de cloud computing-diensten van het Azure Services Platform CTP (Community Technology Preview), waarvan ook Live Mesh-technologie├źn deel uitmaken. Verder hebben zij gratis toegang tot Microsofts serversoftware en de ontwikkelomgeving van Visual Studio.

'Ondernemerschap stimuleren'

Durfkapitalisten, overheidsinstellingen en organisaties als The Indus Entrepreneurs (TiE) gaan startende internetbedrijven stimuleren om aan BizSpark mee te doen en adviseren erover. Suran Dutia van TiE Global hoopt dat het programma ondernemerschap zal stimuleren waarmee de huidige economische crisis kan worden overwonnen.

Online dienstverlener ZocDoc, een van de deelnemers aan BizSpark, is vooral enthousiast over de toegang tot de mensen uit bovengenoemde organisaties. ZocDoc weet nog niet of het ook zal gebruikmaken van Azure-platform. Volgens Dan'l Lewin van Microsoft zijn deelnemers ook niet verplicht om exclusief Microsoftproducten te gebruiken. Ze mogen die ook combineren met open source-software, aldus Lewin tegen Cnet.