Besturingssysteem en kantoorpakket zijn elk los of samen af te nemen, vertelt Tom van Gelder, licensing marketing manager bij Microsoft Nederland. Het gaat om 50 procent korting voor alleen het eerste jaar van softwareabonnement Open Value Subscription. Dat licentieprogramma biedt softwarelicenties in bulk aan voor kleine en middelgrote ondernemingen. "Het gaat dus om licenties huren, niet kopen."

Huren en bijstellen

Van Gelder benadrukt de voordelen van software huren. Gedurende de looptijd van een Open Value-contract, normaliter 3 jaar, kan het aantal licenties worden bijgesteld, ook naar beneden. De kosten gaan dan mee. "Dat kan niet als je licenties koopt; die kun je niet teruggeven."

Dit bijstellen kan één keer per jaar. "Je kunt na de looptijd de licenties ook kopen." Indien een bedrijf na het verlopen van het huurcontract niet wil verlengen en ook niet wil kopen, dan vervalt het gebruiksrecht en moet het bedrijf terug naar wat het daarvoor gebruikte.

Vista overslaan

De korting werd bekend gemaakt door manager Eric Ligman van Microsofts wereldwijde partner-group. Op zijn blog kondigt hij aan dat de reeds bestaande Up-to-date discount wordt uitgebreid om de twee voorgaande versies van Windows en Office te omvatten.

Normaliter geldt deze kortingsvorm van Microsoft alleen voor de voorgaande versie van Windows en de Professional-uitvoering van Office. Met de komst van Windows 7 zou de upgradekorting daarmee alleen van toepassing zijn voor gebruikers van Vista Business. Maar daar zijn er niet heel veel van.

Office XP, 2003 en 2007

Door de uitbreiding naar twee voorgaande versies is nu ook Windows XP en Office XP meegenomen in het programma. De opvolger van het huidige Office 2007 komt in juni uit. De aangekondigde korting loopt overigens tot eind juni. Toch is met 50 procent korting upgraden naar Office 2007 wel aan de orde.

Ligman meldt op zijn blog dat vóór de lancering van Office 2010 de korting verkrijgbaar is voor bedrijven die oem-, retail of volume-licenties hebben voor de Professional-varianten van Office 2007, 2003 of XP. Na de lancering van het nieuwe kantoorpakket is de korting beperkt tot gebruikers van Office Professional Plus 2007 en 2003.

Tot 250 werkplekken

Van Gelder legt uit dat de bovengrens van het Open Value-licentieprogramma ligt op 250 werkplekken. Boven dat aantal geldt de Enterprise Agreement. "Het ligt wel in de lijn der verwachting dat we met kortingen komen voor ook Enterprise Agreements, maar hoeveel en wanneer is nu nog onbekend."

De licensing-marketeer legt uit dat kortingen soms vanuit het hoofdkwartier te Redmond komen en soms door een landsvestiging zelf worden bepaald. Nu is het eerste het geval.