In totaal heeft Microsoft 2000 sensoren laten ontwikkelen die temperatuur en vochtigheidsgraad kunnen meten.

De sensoren zijn via de draadloze technologie ZigBee met elkaar tot meshnetwerk verbonden en sturen hun meetgegevens vervolgens door naar een database, ter analyse. Op die manier kunnen beheerders van datahotels in één oogopslag zien welke delen van het datacenter zwaar worden belast en meer hitte genereren.

Het doel van de sensoren is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat de totale workload optimaal verdeeld wordt over servers in de verschillende datacenters, waarbij de temperatuur als hulpmiddel wordt gebruikt.

Testfase

Volgens Jie Liu, onderzoeker bij Microsoft, is dat stadium nu echter nog niet bereikt: "Op dit moment gebruikt Microsoft de verkregen gegevens vooral om informatie te testen die door computerfabrikanten wordt verstrekt. Fabrikanten van servers baseren hun specificaties doorgaans op situaties die in werkelijkheid vrijwel nooit voorkomen, zoals situaties waarin het processorgebruik 100 procent is. Door uit te testen wat de daadwerkelijke omstandigheden zijn waarin de server draait, kan Microsoft geld besparen, bijvoorbeeld als blijkt dat de ruimte een stuk minder gekoeld hoeft te worden".

In de toekomst moeten de resultaten van de sensoren volgens Lui leiden tot een automatische energiebesparing, doordat de snelheid van ventilatoren en airconditioningsystemen zal worden aangepast aan de hand van de temperaturen die worden doorgegeven door de sensoren.

Microsoft heeft een demonstratie van het systeem gegeven aan het Uptime Institute, een organisatie die is gespecialiseerd in datacenters. Liu: "Er is ontzettend veel interesse in dit project". Op dit moment gaat het echter alleen nog om een prototype dat het bedrijf alleen intern gebruikt en zijn er nog geen plannen om de technologie op de markt te brengen.

HP koelt dynamisch

Microsoft is overigens niet het eerste bedrijf dat een dergelijk initiatief lanceert. HP kondigde een jaar geleden een gelijksoortige intelligente sensortechnologie aan, waarmee datacenters dynamisch gekoeld kunnen worden, in plaats van constant. HP claimt hiermee reeds energiebesparingen van 25 tot 40 procent te kunnen realiseren.