Het nieuwe hulpmiddel, genaamd Windows Automated Installation Kit (WAIK) zal standaard in Windows Vista worden opgenomen. Het nieuwe desktopbesturingssysteem van Microsoft, voorheen bekend als Longhorn, wordt eind volgend jaar verwacht.

WAIK moet it'ers verlossen van diverse terugkerende taken bij het uitrollen van Windows op nieuwe hardware. Volgens de softwarefabrikant zal het installeren van het besturingssysteem op nieuwe pc's straks niet meer dan twintig minuten duren.

Microsoft heeft voor dit proces een nieuwe installatiemethode ontwikkeld die gebruikmaakt van images. De fabrikant gebruikt hiervoor een eigen formaat, genaamd wim.

Een wim-bestand is toegankelijk via het speciaal hiervoor ontwikkelde Ximage en kan meerdere images bevatten. Om ruimte te besparen worden alleen de wijzigingen opgeslagen.

Bedrijven hebben het installeren van nieuwe versies altijd lastig gevonden. Volgens analisten is dat een van de redenen waarom een nieuw OS niet altijd meteen wordt geïnstalleerd. Zo wordt Windows 2000 nog altijd het meest gebruikt binnen het bedrijfsleven.