Microsoft zet bedrijven en consumenten voor het blok bij het aankomende Office 2013 door de losse licenties voor de kantoorpakket fors duurder te maken. Daarmee tracht Microsoft zijn 'nieuwe' betaalmodel te promoten, de betaalde abonnementsversie die met clouddiensten komt. Dat blijkt uit de bekendmaking van de prijzen voor Office 2013.

Niet kopen, maar huren

Op het eerste gezicht lijkt de consument voordeliger uit met de volgende Office. Office 2010 Home & Student kostte toen het uitkwam 149 dollar, het losstaande pakket van het nieuwe Office 2013 gaat 140 dollar kosten. Echter, de licentie van Office 2010 Home & Student is voor drie pc's, terwijl Office 2013 maar op één pc mag worden geïnstalleerd.

Het antwoord van Microsoft ligt voor de hand: het cloud- en abonnementsmodel. Voor 100 dollar per jaar krijgt een huishouden de nieuwste Office voor vijf pc's, inclusief 20 Gb aan SkyDrive opslag en 60 minuten bellen met SkypeOut. Deze variant noemt Microsoft Office 365 Home Premium.

Antwoord op Google Apps

Voor kleine bedrijven goochelt Microsoft weer met andere specificaties. Ook hier is het losse softwarepakket duurder geworden en promoot Redmond betaalde abonnementen. Een licentie voor Office 365 Small Business Premium kost 150 dollar per gebruiker per jaar.

Elke gebruiker kan daarmee op vijf verschillende computers Office gebruiken. De online opslag is ditmaal niet van SkyDrive, maar een gehoste Outlook mailbox van 25 GB. In plaats van Skype zit het zakelijke chatplatform Lync erbij. Ook kan een bedrijf z'n site gratis laten hosten door Microsoft.

Ingebakken in Windows RT

Overigens zal Office 2013 voorgeïnstalleerd zitten op alle Windows RT apparaten, meldt Microsoft. Voor Mac OS X komt er helemaal geen losse installatie meer beschikbaar, gebruikers van dat OS zijn aangewezen op de cloud.

De softwarereus maakt ergens 'in de komende maanden' de tarieven van Office 2013 en Office 365 voor de grootzakelijke markt bekend.

Office 2013: prijzen en specs