Microsoft had het eerder al aangekondigd: het nieuwe besturingssysteem Windows XP zou vrijdag klaar zijn. Deze zelf opgelegde deadline is gehaald. Het OS is alleen nog beschikbaar voor computerfabrikanten; de consument zal tot 25 oktober moeten wachten.

De prijzen voor het pakket liggen iets hoger dan die voor Windows Me en Windows 2000. Bezoekers van Amazon.com kregen donderdag al een voorproefje van de prijsstelling te zien. Eerder gebeurde in juli al hetzelfde. Wie via de webwinkel een bestelling plaatste, kreeg namelijk al de prijzen voor zijn neus. Deze 'vergissing' werd later verwijderd.

Een dag later is Microsoft officieel naar buiten gekomen met de prijzen. XP komt er in twee varianten: een Home Edition voor de thuisgebruiker en een Professional Edition voor bedrijven. De eerste variant kost 199 dollar in een volledige versie en 99 dollar voor een upgrade. De tweede kost respectievelijk 299 en 199 dollar.

Dit betekent dat Windows XP – volgens Bill Gates 'het beste besturingssysteem dat ooit door Microsoft is gebouwd' - iets duurder is dan zowel Me als 2000. Een volledige versie van Windows Me was namelijk ongeveer 20 dollar goedkoper.