De nieuwe licenties komen omdat er veel onduidelijkheid bij ontwikkelaars was welke van de twaalf licenties nu van toepassing was op de gedeelde code.

"We hebben tachtig verschillende producten in het shared-sourceprogramma", vertelt Jason Matusow, directeur Shared Source bij Microsoft tegenover Webwereld. "Wij zijn een bedrijf dat technologie levert en intensief met ontwikkelaars werkt. De licenties moeten dan ook voor hen zijn gemaakt en minder voor juristen."

De eerste licentie is de 'Microsoft Permisive License' (mspl), die de ontwikkelaar toestaat wijzigingen in de code te maken en deze opnieuw te distribueren. De licentie lijkt sterk op BSD-achtige licenties en is volgens Matusow 'open volgens elke redelijke standaard'. Toch is de licentie niet ingediend bij het open-sourceinitiative (osi), dat open-sourcelicenties valideert.

De tweede licentie lijkt sterk op de licenties van vrije software, zoals gpl (gnu public license) en mpl (mozilla public license). Deze Microsoft Community License (mscl) staat de ontwikkelaar toe om de broncode aan te passen en te verspreiden, maar verplicht ook deze aangepaste code beschikbaar te maken. "We beseffen heel goed dat we een kleurrijk verleden met de gpl hebben, maar denken dat we daar nu toch wel iets mee te kunnen."

Tot slot is er de minder open 'Microsoft Restrictive License' (msrl), dat een overblijfsel is van het oorspronkelijke shared-sourceinitiatief is. Hier geven de spelregels de programmeur vooral een kijkje in de keuken van marktleider, maar verbieden wijzigingen in de broncode aan te brengen.

Tijd

Matusow erkent dat de meeste code onder Microsoft Restrictive License beschikbaar komt en dat er nog geen voorbeelden van software is die onder de Microsoft Cummunity License kunnen worden gebruikt. Hij benadrukt echter dat dit een kwestie van tijd is en dat dit wel gaat gebeuren. Ook wil het bedrijf vriendelijker zijn voor de open-sourcegemeenschap en zegt dan ook overleg met het open-sourceinitiative te voeren dat moet uitmonden in samenwerking.

Om de angst voor patenten weg te nemen, geeft Microsoft de ontwikkelaars een kosteloze licentie voor de octrooien die van toepassing zijn.

Overigens heeft de Linux-gemeenschap niet veel aan de aankondiging van Microsoft omdat de open licenties alleen gelden voor het Windows-platform.