Op de ontwikkelaarsconferentie BUILD in San Francisco maakt Microsoft bekend dat een nog groter deel van zijn .NET-bibliotheken en technologie open source wordt onder de Apache 2.0-licentie. Het gaat om meer ontwikkelaarstools en technologieën zoals ASP.NET, Entity Framework, programmeertalen VB en C#, en als paradepaardje .NET compilerplatform 'Roslyn'.

Lees meer over BUILD 2014:

Microsoft neemt Azure op de schop Microsoft trekt doek van mysterieuze compiler Nieuwe Skype kan 'normaal' gsm-gesprek overnemen

Ook is er vanaf heden de .NET Foundation die de ontwikkeling overziet en beheert. Onder meer GitHub en Xamarin doen vanaf de start mee. Microsoft verwijdert niet alleen de problematische licentiebeperkingen, maar gaat ook samenwerken onder de vlag van Creative Commons.

1,8 miljard installaties

Volgens het bedrijf zijn er vandaag de dag ruim 6 miljoen .NET-ontwikkelaars en zijn er 1,8 miljard actieve installaties van het framework dat applicaties en bibliotheken in verschillende programmeertalen laat samenwerken.

Microsoft stelt sinds vorig jaar steeds meer in het werk om het bedrijf bekend te maken als vriendelijk richting open-source, zo concludeerde Paul Krill van Computerworld.nl vorig jaar al. Het verandert volgens hem langzaam van een bezitterig bolwerk in een dynamisch, modern bedrijf dat op verschillende vlakken open-source projecten ondersteunt.