De Europese Commissie (EC) heeft deze week uiteindelijk de schriftelijke reactie ontvangen van Microsoft op het antitrustbesluit van januari dit jaar. Aanvankelijk moest de Windows-producent voor 12 maart reageren. Dat is op verzoek van het Amerikaanse bedrijf eerst opgeschort naar 21 april en toen naar 28 april. De juristen van Microsoft hebben uitstel aangevraagd omdat ze meer tijd nodig hebben.

Microsoft laat weten die deadline van 28 april te hebben gehaald, maar doet verder geen mededelingen over de inhoud van zijn schriftelijke reactie. Ook de EC geeft geen commentaar. Wel is bekend dat het bedrijf in die bezwaarbrief vraagt om een hoorzitting. De Commissie honoreert dat verzoek voor een mondelinge verdedigingssessie. Het is nog niet bekend wanneer die plaatsvindt.

IE-integratie

Het draait nu om het bundelen van webbrowser Internet Explorer met het marktdominante Windows. Browsermaker Opera heeft hierover in december 2007 een officiële klacht ingediend bij de EC. Die bundeling snijdt de concurrentie de pas af, stelt Opera. Firefox-maker Mozilla onderschrijft dit. De EC meent na onderzoek dat er inderdaad sprake is van concurrentievervalsing en heeft Microsoft enkele malen flinke boetes opgelegd. De Commissie overweegt ook Microsoft te verplichten andere browsers mee te leveren met Windows.

Meer antitrust

Ondertussen zijn er ook andere antitrustconflicten tussen de EC en Microsoft. Zo loopt er nog een zaak over de geslotenheid van protocollen en api's in Windows. Microsoft ontkent met klem dat het bedrijven uitsluit door interoperabiliteitsinformatie voor zichzelf te houden.

Verder was er nog de kwestie van het meeleveren van de Windows Media Player. Die applicatie is echter niet geïntegreerd in Windows zoals IE dat wel is. Microsoft heeft op last van de EC een speciale 'EU-uitvoering' van Windows XP uitgebracht zonder zijn mediaspeler, maar die gelijkgeprijsde Windows-uitvoering is niet bepaald aangeslagen in de markt. Voor Windows 7 is Microsoft van plan aanvullende gratis applicaties, zoals (MSN) Messenger en Mail, via een aparte download (Windows Live) aan te bieden.