Software architect Alex Kibkalo werkte voor Microsoft in Rusland en Libanon en zou een Franse blogger prereleases van Windows 8 en RT en Microsofts Activation Server Software Development Kit hebben toegespeeld. Laatstgenoemde is een ontwikkelingskit die Microsoft gebruikt om te kunnen verifiëren of geïnstalleerde software wel legitiem is. De SDK zou derden kunnen helpen om Microsofts software te kraken zodat deze niet meer geactiveerd hoeft te worden.

Verdachte screenshots

De identiteit van de blogger is niet bekend gemaakt. Wel meldt ZDNet dat de man als één van de eerste personen screenshots van Windows 8 heeft geplaatst. Hij zou materiaal over het laatste besturingssysteem van Microsoft in handen hebben gekregen doordat Kibalko het uploadde naar zijn persoonlijke Microsoft SkyDrive account. Ook gebruikten de twee Microsofts Hotmail om met elkaar te communiceren.

Het gebruik van Microsoft-diensten heeft Kibkalo tegen de lamp doen lopen. Onderzoekers van Microsofts Trustworthy Computing-divisie deden onderzoek naar de praktijken van de blogger, die via eBay activatiesleutels voor Windows Server verkocht, en kwamen in de Hotmail-gegevens van de Fransman het e-mailadres van Kibkalo tegen.

Slechte beoordeling kostte software architect zijn baan

Kibkalo werkte zeven jaar voor Microsoft, maar vertrok in 2012 na een beoordeling waarin hij van ondermaats presteren werd beschuldigd. Na zijn vertrek werkte hij voor een ander Amerikaans technologiebedrijf in Moskou en St. Petersburg.