Softwaregigant Microsoft heeft een prima kwartaal achter de rug. Zowel de omzet als winst stegen in vergelijking met vorig jaar. De omzet komt uit op 20,5 miljard dollar, met 6,1 miljard dollar winst.

Goede gok op cloud

De introductie van Windows 8 is bepaald geen verkoopsucces, de omzet van de Windows-divisie blijft daardoor gelijk. Als de omzet van Windows Upgrade Offer (klanten die hebben gecommitteerd om hun Windows-versie te upgraden) wordt meegeteld, dan zit er wel een flinke groei in.

Volgens Microsoft-topman Steve Ballmer begint de “grote gok op clouddiensten zijn vruchten af te werpen omdat meer en meer klanten kiezen voor diensten als Office 365, Windows Azure, Xbox Live en Skype”.

Google's melkkoe gezond

En ook al zijn Microsoft en Google steeds fellere rivalen, het financiële plaatje bij Google ziet er compleet anders uit. Ook die heeft een goed kwartaal achter de rug. Het bedrijf leunt bijna geheel op inkomsten uit advertentiediensten, en die zaten in de lift. Google boekte het kwartaal een omzet van bijna 14 miljard dollar met een winst van 3,9 miljard.

Google-ceo Larry Page benadrukt dat Google momenteel drie grote projecten heeft waarop het focust: YouTube, Chrome en Android. Maar Google zal nieuwe sprongen in het diepe niet, zoals Google Glass of Fiber, niet schuwen.