Deze verscherping is een nieuw onderdeel van het in juli 2005 gelanceerde 'Genuine Advantage Program' dat de voordelen van legale software duidelijker onder de aandacht moet brengen.

Gebruikers van een illegale versie van Windows, lopen voortaan de kans een melding hierover direct op hun bureaublad aan te treffen. Microsoft gaat het 'Genuine Advantabe Program' dat de voordelen van legale software duidelijker moet maken en volgens Microsoft beoogt de gebruikers te beschermen tegen de risico's van illegale software zoals spyware en virussen, hiertoe uitbreiden.

De afgelopen maanden heeft Microsoft al een proef met deze meldingen op het Windows Bureaublad gedaan in een aantal landen waaronder Zweden en Noorwegen. Nu wordt het project uitgebreid met onder meer de Verenidgde Staten, Verenigd Koninkrijk, Maleisië, Australië en Nieuw-Zeeland. Wanneer men dit ook in Nederland gaat toepassen, is nog niet bekend.

Parallel aan de uitbreiding van de Windows Genuine Advantage, start Microsoft ook een proef met Office Genuine Advantage. Validatie van de gebruikte versie van Microsoft Office levert dan behalve de zekerheid een echte Office te hebben en toegang te hebben tot alle updates en uitbreidingen, mogelijk ook nog andere voordelen op.

Gebruikers van een legale Windows XP kunnen al geruime tijd na een succesvolle test dat hun versie 'Genuine' is, onder meer Microsoft Anti-Spyware downloaden. Het Office Genuine Advantage prorgramma richt zich aanvankelijk alleen op de Braziliaanse, Tsjechische, Griekse, Koreaanse, Chinese, Russische en Spaanse versies van Microsoft Office.

Volgens Cori Hartje, verantwoordelijk voor het Genuine Advantage Programma bij Microsoft, 'is de beste manier om gebruikers te beschermen tegen de negatieve effecten van illegale software, hen eerst te informeren over het probleem, hen daarna uit te rusten met de tools om illegale software te herkennen, en tot slot de mogelijkheid te geven er iets aan te doen'. Hartje is tevreden met de vele feedback van gebruikers op het WGA-programma, inclusief informatie die gebruikers geven over de bron van eventuele illegale software.