Microsoft gaat de Windows Marketplace, in de Nederlandse versies van Windows XP nog Windows Catalogus geheten, uitbreiden met een digitale kluis. Deze 'Digital Locker' moet kopen en verkopen van software via het internet vergemakkelijken.

Digital Locker maakt het mogelijk softwaretitels van verschillende producenten te zoeken, te vergelijken en uiteindelijk te kopen. De betaling wordt veilig afgehandeld door de Digital Locker webservice, creditkaartgegevens hoeven maar één keer te worden opgegeven.

De licentiesleutel, het bewijs van de aanschaf en altijd weer nodig bij een hernieuwde installatie, wordt netjes bewaard in de digital locker. Microsoft garandeert dat software gekocht via Digital Locker vrij is adware, spyware en virussen.

Een preview van de Digital Locker is inmiddels te bekijken samen met een tour langs de geboden functionaliteit en zelfs al een eerste commercial. Volgens Derk Wagelaar van Microsoft Nederland zijn er zeker plannen om een eigen Nederlandse versie van de Windows Marketplace te maken, inclusief een Digital Locker. "Het is echter nog niet bekend wanneer. Ook hebben we nog geen goede naam. Marktplaats.nl is al vergeven, dus dat zal het niet worden."