Microsoft brengt de volgende grote Windows-versie, codenaam 'Treshold' en mogelijk zelfs Windows 9 geheten, in het voorjaar van 2015 uit. Volgens de huidige plannen moet Treshold zich vooral onderscheiden van Windows 8.x. Centraal staat opnieuw de desktopgebruiker, vertellen interne bronnen aan Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet. Zo moet de overstap van de grote groep Windows 7-gebruikers vloeiend verlopen.

Want Microsoft is volgens haar zo goed als klaar met Windows 8.x. "Ongeacht hoe bruikbaar of functioneel het wel of niet is, het is uitgegroeid tot Microsofts Vista 2.0 - iets waar Microsoft zich van moet gaan distantiëren, wat perceptie betreft. Microsoft werkt op dit moment op volle kracht aan Treshold en doet zijn best om die OS-release te onderscheiden van Windows 8", schrijft Foley.

Ook IT-nieuwssite Neowin benadrukt de focus op desktopgebruikers en speculeert zelfs over een volledig afscheid van de Modern-omgeving.

Hardware-afhankelijk

Het nieuwe OS ziet en werkt default anders op verschillende typen hardware. De desktop/laptop krijgt een eigen SKU of versie die de desktop centraal stelt. Hybride apparaten kunnen switchen tussen de Modern UI en aloude Windows-modus, gebaseerd op het toetsenbord dat wel of niet is aangesloten. Ook werkt Microsoft aan nieuwe features die specifiek zijn gericht op desktopgebruikers, dus zij die werken op een laptop of pc met primair een muis/toetsenbord en optioneel touchbesturing.

De gecombineerde SKU voor smartphone/tablet krijgt helemaal geen desktopomgeving maar ondersteunt wel dezelfde applicaties, zo bevestigen de Microsoft-bronnen aan Foley. Deze mobiele variant werk op ARM-gebaseerde Windows Phones - dus niet alleen Lumia's - ARM-gebaseerde tablets en vermoedelijk ook Intel-Atom tablets.

Een van de primaire doelen van Microsoft is om van Treshold weer een vertrouwde bruikbare Windows-versie te maken. Een nieuwe versie van het klassieke startmenu keert zoals gezegd terug en kan door de gebruiker naar eigen wens worden aangepast. Een voorproefje hiervan is overigens al getoond op de Build-conferentie in april.

Publieke preview deze herfst

Voor de grote Treshold-release komt Microsoft ook met een publieke preview, die volgens Foleys bronnen gepland staat voor komende herfst. Maar allereerst volgt deze zomer Update 2 voor Windows 8.1, die volgens hen geen echt grote aanpassingen bevat en zonder veel poespas wordt uitgebracht.