Softwarehandelaar Samir Abdalla is "perplex" over de rechtszaak die Microsoft eerder deze week tegen hem heeft aangespannen.

Hij ontkent de beschuldigingen over illegale softwareverkopen. Microsoft zou met de juridische strijd slechts de legale export van goedkope software naar Amerika willen blokkeren, zegt de ondernemer in een interview met Webwereld.

Grijze handel

Abdalla koopt met zijn bedrijf H.W. Trading software in Egypte, en exporteert deze vervolgens naar Amerika. Op die manier profiteert de ondernemer van het verschil in prijzen tussen Egypte en Amerika. Naar eigen zeggen verdient hij zo'n 10 dollar per verkocht pakket.

Hoewel parallelimport in Europa verboden is, heerst daar in de VS geen verbod op. "Wij doen helemaal niets fout. We verkopen de software as is aan een land waar je gewoon grijze handel hebt. Dan moeten ze niet bij mij komen klagen," zegt een strijdbare Abdalla.

Microsoft ontkent in een reactie dat de zaak om legale parallelimport draait. Volgens de softwareleverancier heeft softwareontwikkelaar de licentievoorwaarden overtreden, die stellen dat de pakketten uitsluitend aan studenten verkocht mogen worden.

Monopolieklacht

De ondernemer zal volgende week een aanklacht tegen Microsoft indienen bij de Europese mededingingsautoriteiten. Microsoft maakt zich volgens Abdalla schuldig aan oneerlijke concurrentie en misbruikt zijn monopolie, onder meer door de software in Egypte goedkoper aan te bieden dan in andere landen en de import vervolgens tegen te werken.

Daarbij betwijfelt hij de claim dat de software uitsluitend voor studenten is bedoeld. Microsoft heeft volgens Abdalla een half miljoen pakketten naar Egypte verscheept, terwijl het land volgens de ondernemer minder dan een half miljoen studenten telt. Microsoft wilde het land daarom bewust met goedkope software overspoelen, en wist dat deze ook buiten het onderwijs terecht zou komen.

Aanklacht Microsoft

Microsoft spande op maandag in Amerika een rechtszaak aan tegen Abdalla (zie voor de aanklacht het ingebedde document hieronder). De ondernemer zou software die was bedoeld voor studenten en het onderwijs buiten de VS hebben opgekocht en in Amerika hebben verkocht. Daarmee zou hij ten minste 3,6 miljoen dollar hebben verdiend. Tegelijkertijd spande de softwaregigant rechtszaken aan tegen softwaredealers in de Verenigde Staten, Canada en Egypte.

Naast een schadevergoeding, eist Microsoft inbeslagname van eventuele software en documentatie die Abdalla nog in zijn bezit heeft en een verbod op de import en verkoop van software die voor studenten bedoeld is. De firma wil tevens beslag laten leggen op de winst die de handelaar heeft gemaakt.

Schikking geweigerd

Abdalla heeft juli vorig jaar contact gehad met een jurist van Microsoft, waarin de firma voorstelde om de zaak voor 500.000 tot 600.000 dollar te schikken. De softwaregigant beroept zich daarbij op een wet die bedoeld is om de parallelimport van medicijnen tegen te gaan.

Abdalla wees het schikkingsvoorstel af, waarop Microsoft gedreigd zou hebben: "Dan neem je het toch op tegen onze 600 advocaten?"

"Het is gewoon een vuile tactiek om te proberen mijn handel kapot te maken," concludeert Abdalla.

Elizabeth Montalbano van de IDG News Service in New York heeft bijgedragen aan dit artikel.