Alcatel-Lucent, de grootste aanbieder van apparatuur voor telecommunicatie ter wereld, eiste 1,75 miljard dollar van Microsoft en Dell, omdat de bedrijven vier patenten zou hebben geschonden.

Een jury besloot dat Microsoft zich inderdaad schuldig had gemaakt aan patentschending, maar was van mening dat dit slechts bij twee patenten het geval was. Ook Dell werd schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van 51 duizend dollar, voor het distribueren van computers met de inbreukmakende software.

Geschonden patenten

De geschonden patenten waren in handen van Lucent Technologies, het bedrijf dat in 2006 door het Franse bedrijf Alcatel werd gekocht. Lucent klaagde in 2002 in eerste instantie alleen computerfabrikanten Dell en Gateway aan. Volgens het bedrijf hadden de bedrijven patenten geschonden op het gebied van computercode die gebruikt wordt voor digitale televisie, dvd's en computerspellen, maar ook het gebruik van een stylus voor navigatie.

Ten onrechte aangeklaagd

Microsoft klaagde vervolgens Lucent aan, omdat het bedrijf van mening was dat Dell ten onrechte was aangeklaagd, aangezien de geschonden patenten te maken hadden met het Windows besturingssysteem dat op Dell computers draaide. Ook spande Microsoft nog andere rechtszaken aan om te bewijzen dat de 'geschonden' patenten niet valide waren en dat enkele andere patenten die Lucent in het bezit had eveneens ten onrechte waren toegekend.

Gunstiger vonnis

Het vonnis, hoewel niet in het voordeel dan Microsoft, is een stuk gunstiger dan het vonnis dat in februari 2007 werd geveld. De jury bepaalde destijds dat Microsoft zich inderdaad schuldig had gemaakt aan het schenden van alle patenten die Lucent had aangevoerd en werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 1.52 miljard dollar.

Microsoft ging echter in beroep en won dit, toen de rechter in augustus 2007 besloot dat één patent helemaal niet was geschonden en dat het bedrijf een licentie had voor het andere.

Wederom in beroep

Microsoft gaat ook tegen dit tweede vonnis in beroep, volgens Tom Burt, Microsoft Deputy General Counsel: "Wij geloven niet dat het oordeel van de jury wat deze patenten betreft gesteund wordt door de feiten of de wet. We zijn ervan overtuigd dat deze uitspraken zullen worden verworpen, zoals ook de uitspraak van vorig jaar uiteindelijk werd verworpen."