Ozzie zet in een lijvige blogpost zijn advies voor zijn - binnenkort voormalige - werkgever uiteen. De software-architect, opvolger van Bill Gates, verlaat Microsoft op onbekende termijn maar heeft zijn functie als architect al neergelegd. Die positie wordt niet ingevuld, heeft Microsoft al laten weten. Voorlopig is Ozzie wel nog werknemer van de softwaregigant.

Elke 5 jaar omslag

De vertrekkende topman schrijft dat Microsoft de afgelopen vijf jaar goed heeft doorstaan, maar dat de toekomst nieuwe problemen brengt. "Vijf jaar geleden, toen ik pas net was binnengekomen bij dit bedrijf, schreef ik The Internet Services Disruption-memo om een grote verandering teweeg te brengen in het managementproces in het hele bedrijf."

Volgens Ozzie vindt er ongeveer om de vijf jaar een grote omslag plaats in de ict-industrie. Het volgende keerpunt is dus nabij. Daarbij zijn bepaalde concurrenten van Microsoft opvallend vanwege hun producten en de snelle verbetering daarvan, schrijft Ozzie na een eerste stuk lof voor de cloud-transformatie van Microsoft.

Cloud-kans gemist

Op enkele gebieden is de softwarereus voorbijgestreefd, wat volgens Ozzie komt doordat de concurrenten hun strategie beter hebben uitgevoerd dan Microsoft. Dit ondanks de "vroege en heldere visie" van Microsoft voor het samenkomen van software met services.

Ozzie noemt concreet de mobiele markt, de aansluiting van Microsoft-software op andere software en diensten, de opkomst van sociale netwerken, en de vele andere vormen van internet-centrische sociale interactie. Het gaat dus niet alleen om mobiele telefoons zelf, en de software daarvoor, maar ook juist om de aansluiting op clouddiensten.

Complexiteit kills

Microsoft omarmt de cloud weliswaar, maar doet dat nog altijd vanuit de pc. Ozzie blikt terug op de geschiedenis van de pc-industrie en constateert dat er enorme complexiteit is ontstaan in het model van de pc en de pc-server. Dat legt grenzen op aan wat er mogelijk is, ook als er bovenmenselijk talent voor engineering en design wordt toegepast, blogt Ozzie.

"Complexity kills. Complexiteit zuigt alle energie uit gebruikers, ontwikkelaars en ict'ers. Complexiteit maakt het moelijk om producten te plannen, bouwen, testen en gebruiken. Complexiteit brengt security-uitdagingen. Complexiteit veroorzaakt frustratie bij beheerders." En complexiteit is - op termijn - niet te vermijden, voorspelt hij.

Pc voorbij

Het is dus tijd om de pc los te laten. Niet om dat waardevolle geheel van werkende en goed ondersteunde machines te schrappen, maar wel om de focus ergens anders te leggen. Volgens Ozzie is de toekomst aan continue diensten, voor 'connected devices'. Ofwel storingsbestendige websites en cloud-agents voor uiteenlopende apparaten; van pc, smartphone en tablet tot toekomstige elektronica.

Ozzie neemt in zijn toekomstvisie ook apparaten mee die niet rechtstreeks door gebruikers worden bediend, maar die wel meespelen in de 'connected' toekomst. Hij wijst op ingebedde apparaten voor bijvoorbeeld plaatsbepaling (telemetrie) en besturing van andere apparaten, zoals bijvoorbeeld liften en snelwegborden. Microsoft zit nog teveel in de pc-wereld, waar het immers zijn wortels heeft. Maar de post-pc wereld komt eraan.