Vorig jaar werd Gates praatje overschaduwd door het optreden van Apple ceo Steve Jobs op de Macworld Conference & Expo in San Francisco een dag later. Nadat Microsoft de Windows Home Server had onthuld, overtroefde Apple zjin rivaal met de iPhone.

Geruchten over een mogelijke telefoon van Apple waren al voor de show niet van de lucht, waardoor het nieuws van Microsoft er vanaf het begin al bekaaid van af kwam.

Toen Apple ook daadwerkelijk de iPhone aankondigde tijdens de Macworld Conference & Expo, leek de aandacht voor CES volledig verdwenen.

Aan Bill Gates nu de taak om er dit jaar voor te zorgen dat die geschiedenis zich niet herhaalt. Gates zal dit jaar voor het laatste het podium in Las Vegas betreden, want deze zomer neemt hij ontslag bij de softwaregigant die hem miljardair maakte.

Het risico op een nieuwe coupe van Macworld is overigens klein, want de beurs in San Francisco begint dit jaar precies nadat CES is afgelopen.

De vraag is echter wat Gates voor positieve ontwikkelingen te melden heeft. Vorig jaar stelde Windows Vista teleur en ook Internet Explorer lag regelmatig onder vuur vanwege het uitblijven van de beloofde versie 8.

In de game-industrie ging het al niet veel beter. Microsoft gooide hoge ogen met Halo 3, maar dit positieve nieuws verbleekte bij de stroom aan klachten over de XBOX 360 die, naast vele defecten ook nog eens de eigen schijfjes zou bekrassen.

Verwacht wordt dan ook dat het bedrijf geen grote aankondigingen zal doen op het gebied van nieuwe producten, maar dat de onthullingen zich meer zullen richten op veranderingen binnen het bedrijf zelf. De onderneming zou een grote overname kunnen plegen, waarbij geruchten wijzen op Yahoo of Bloomberg.

Rond Apple zoemt het van geruchten rond een mogelijke ultramobiele pc of een dienst voor het online huren van films.