Microsoft moet zich simpelweg houden aan de sancties zoals die door de Europese Commissie in maart zijn opgelegd. Dat heeft het Europese Hof van eerste aanleg woensdag bepaald. De uitspraak is een tegenslag voor het softwarebedrijf.

Naast het loskoppelen van Windows en de Media Player, moet Microsoft ook openheid geven over zogeheten api's (application programming interfaces). Hierdoor wordt het voor concurrenten makkelijker om serversoftware te maken die goed samenwerkt met Windows.

Enkele maanden geleden zei Microsoft al klaar te zijn voor het eventueel loskoppelen van Windows en de Media Player. Hierdoor is de uitgeklede Windows-versie al in januari beschikbaar voor pc-fabrikanten. Vanaf februari ligt de uitgeklede Windows ook in de Europese winkels.

De Europese Commissie oordeelde in maart dat Microsoft misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie in de markt voor pc-besturingssystemen. De fabrikant kreeg hiervoor een boete van 497 miljoen euro. Binnen negentig dagen moest het bedrijf een versie op de Europese markt brengen van zijn Windows-besturingssysteem zónder Media Player.

Microsoft ging nog tegen de straf in beroep, vooral om uitstel te krijgen voor het loskoppelen van Windows met de Media Player.

De softwaregigant heeft altijd beweerd dat de sancties van de Europese Commissie 'serieuze en onherstelbare schade' aan het bedrijf zouden toebrengen. De Europese Hof is het hier niet mee eens.

Nu loopt alleen nog een bodemprocedure van Microsoft tegen de opgelegde Europese straf. De uitslag hiervan wordt pas over een jaar of vijf verwacht.