De Nederlandse vestiging van Microsoft lijkt dus in de zomermaanden juli en augustus zonder directeur te zitten. Dat is echter niet zo. De per 1 juli op Europees niveau aangetreden Rinsema vervult voorlopig een dubbelrol, laat Microsoft Nederland weten aan Webwereld. De opstappende algemeen directeur voert de daarbij horende taken uit totdat zijn opvolger is aangetreden en ingewerkt.

Per 1 september begint Edwin Hageman, die de afgelopen drie jaar CEO was van de Benelux-organisatie van BT. Bij dat telecombedrijf (oorspronkelijk British Telecom geheten) leidde hij de overgang van traditionele telco naar een netwerkgebaseerde IT-dienstenorganisatie, aldus Microsoft in het persbericht over de benoeming.

Microsoft-transformatie

Microsoft zelf doorgaat momenteel ook een transformatie; van voornamelijk softwaremaker naar een bedrijf dat software, clouddiensten en apparaten biedt. CEO Steve Ballmer heeft al in een brief aan aandeelhouders gesteld dat Microsoft niet langer alleen een softwareproducent is. Die mededeling is inmiddels bijna negen maanden oud, en de overgang is in volle gang.

De aanstaande Nederlandse directeur heeft ruime ervaring met dienstverlening, en natuurlijk ook met telecommunicatie. Hageman was als directeur verantwoordelijk voor managed security- en mobility-diensten bij Infonet, wat in 2004 is overgenomen door BT. Vervolgens heeft de topman bij dat bedrijf de overstap gemaakt naar de dienstverleningstak BT Global Services. In 2007 is Hageman toegetreden tot het managementteam van de Benelux-organisatie.

Grootzakelijke diensten

Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor het productportfolio voor grootzakelijke klanten in Europa, Latijns-Amerika en de zogeheten Asia Pacific-regio. Microsoft ontpopt zich zelf meer en meer als cloudaanbieder en mikt daarbij niet alleen op consumenten maar ook juist op zakelijke gebruikers. Bedrijven kunnen voor clouddiensten terecht bij Microsoft of één van diens partners, zoals de Nederlandse telco KPN waar Hageman ooit is begonnen.

Update:

Microsoft Nederland laat aan Webwereld weten dat de per 1 juli bij Microsoft Europa begonnen topman Theo Rinsema nog wel zijn functie als algemeen directeur van de landsvestiging vervult. Dat blijft zo totdat zijn opvolger, Edwin Hageman, is begonnen (op 1 september) en ingewerkt. De twee IT-bestuurders kennen elkaar overigens van hun rollen bij branchevereniging ICT~Office, wat sinds december vorig jaar officieel Nederland ICT heet.