De drie nieuwe afdelingen, genaamd Platform Products & Services, Entertainment & Devices en Business, zullen ieder worden aangestuurd door een eigen vice-president. Microsoft maakt hiermee een einde aan de vorige indeling die bestond uit zeven aparte afdeling en volgens velen niet logisch was.

Microsoft Platform Products & Services Division integreert de oude Windows Client, Server en Tools- en MSN-afdeling. De Information Worker-afdeling en Microsoft Business Solutions worden ondergebracht in de nieuwe Microsoft Business Division.

De nieuwe tak Microsoft Entertainment & Devices tot slot, combineert de Home & Entertainment Division met de Mobile & Embedded Devices Division.

"Deze veranderingen zijn doorgevoerd om onze afdelingen zodanig te stroomlijnen dat het besluitproces en de uitvoersnelheid worden verbeterd", licht Microsoft-directeur Steve Ballmer toe. Dit moet er volgens de topman onder meer voor zorgen dat Microsoft zijn servicesstrategie kan uitbreiden.

Stoelendans

Een dergelijke reorganisatie kan niet zonder het gebruikelijke geschuif met poppetjes. Doordat het aantal bedrijfstakken is teruggebracht naar drie, is voor een aantal vice-presidenten een nieuwe functie gezocht.

Kevin Johnson zal het roer van Jim Allchin overnemen bij Platform Products & Services. Allchin zal eind 2006 met pensioen gaan na de introductie van Windows Vista. Jeff Raikes en Robbie Bach worden verantwoordelijk voor respectievelijk de Business Division en Entertainment & Devices.

Dit betekent dat de functie van onder meer Eric Rudder, nu nog verantwoordelijk voor Servers and Tools, komt te vervallen. Hij wordt nu verantwoordelijk voor de algemene technische strategie van Microsoft en rapporteert rechtstreeks aan Ballmer.

Ray Ozzie, de huidige chief technology officer en bedenker van Lotus Notes, wordt verantwoordelijk voor de servicesstrategie van Microsoft en uitvoering daarvan binnen de drie nieuwe afdelingen.